Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2011. Július 29. 14:13, péntek | Külföld
Forrás: HírTV

Véget ért a luxus a norvég mészáros számára

Véget ért a luxus a norvég mészáros számára

Újra kihallgatják a múlt pénteki robbantásos merénylet és gyilkosságsorozat elkövetőjét, és felolvassák neki az első vallomását is – közölte tegnap Oslóban a norvég rendőrség.

A hatóságok képviselői arról is beszéltek: szerdán egy másik, jóval puritánabb körülményeket biztosító börtönbe szállították át Breiviket, és még mindig nem biztosak abban, hogy a merénylőnek nem voltak társai.

 

Továbbra is hatalmas érdeklődés övezi a norvég rendőrség napi tájékoztatóit: az emberek megállnak az utcákon, hogy az üzletek kirakataiba kitett tévékészüléken élőben nézzék meg azokat. Szerda délután a rendőrök arról beszéltek: a robbantás közvetlen környéke még sokáig zárt terület marad, és fenntartják a repülési tilalmat Utöya szigete és a sebesülteket ápoló kórház fölött is. A rendőrök külön megköszönték a sebesülteket ápoló orvosok kiváló munkáját.

Megszaporodtak a bombákkal kapcsolatos bejelentések is, ám eddig ezek mindegyike vaklármának bizonyult. Ez nem baj, mondta a rendőrfőnök, örülnek annak, hogy az emberek éberen figyelnek minden gyanús jelre. Elnézést kértek azért, hogy egyelőre kevés információt hoznak nyilvánosságra a nyomozással kapcsolatban, de erre jó okuk van, mert még folyik az adatgyűjtés, mely kapcsán együttműködnek az FBI-jal, valamint az angol és egyéb európai titkosszolgálatokkal. Konkrétumokról nem beszélt, de azt elmondta: úgy tűnik, tényleg létezik az angol Új Templomos Lovagok szervezete, melyről Breivik az ezerötszáz oldalas írásában többször is említést tett.

A rendőrségnek még rengeteg dolga van a vádemelés előtt: ki akarják hallgatni a lövöldözés idején a szigeten lévő összes embert, és begyűjtik tőlük a mobiltelefonjaikat és a fényképezőgépeiket is. Mindezek fényében érthető Tor Aksel Buschnak, a norvég ügyészség képviselőjének az NRK közrádiónak adott nyilatkozata, melyben arról beszél: „a vádirat nem lesz kész az év vége előtt, ebből kell kiindulni”. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy Breivik csak 2012-ben kerülhet bíróság elé.

Az új börtönbe átszállított merénylő nem kaphat levelet, nem fogadhat látogatókat és nem internetezhet – őrein kívül csak egy ápolóval és egy pappal találkozhat, és jó ideig a sajtónak sem fog nyilatkozni. (rá)

MNO

Címkék: norvég

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez