Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2023. Május 31. 15:59, szerda | Helyi
Forrás: Greendex Szemle

Városi erdők konferencia Budapesten

Városi erdők konferencia Budapesten

Június 8-án kerül sor a Városi erdők Budapesten című konferenciára.

Az eseményen a fővárosi erdők túlnyomó részét kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. meghívására különböző szakterületek elismert képviselői mutatják be és vitatják meg a városi erdők összetett kérdéseit. A klímaváltozás, a turizmus, a közösségek igényei, az átalakuló városi funkciók komoly kihívások elé állítják az idén 150 éves Budapest erdőit és az azokat gondozó szakembereket.

A főváros erdei különleges helyzetben vannak más hazai erdőterületekhez képest. A közel kétmilliós nagyváros és az agglomeráció közelsége miatt más társadalmi és ökológiai elvárások érvényesülnek velük szemben. Budapest teljes területének tizenegy százaléka erdő, ennek több mint kétharmadát, mintegy 3600 hektárt kezeli a Pilisi Parkerdő Zrt., amely így a főváros zöld infrastruktúrájának legjelentősebb eleméről gondoskodik. A különleges helyzet a hagyományos erdőgazdálkodási módszerektől eltérő kezelést igényel, ezért a Parkerdő 2020-ban elindította hosszú távú stratégiai projektjét, a Városierdő-fejlesztési Programot, amelynek legfontosabb céljai az általa gondozott budapesti és agglomerációs erdők ökológiai értékének növelése, klímavédelmi és rekreációs funkcióinak erősítése.

Több, mint 20 forrást újítanak fel idén a Pilisi Parkerdő területén.

A Pilisi Parkerdő Zrt. a Magyar Természetjáró Szövetséggel konzorciumban megvalósuló fejlesztések részeként az idei évben több, mint 20 forrást újítanak fel a Parkerdő területén.

A Pilisi Parkerdő 2023-ban is folytatta és folytatja e stratégiai munkát. Az elmúlt időszakban féléves vezetői workshop-sorozaton vitatta meg a a városi erdőkhöz kapcsolódó szakterületek legfontosabb kérdéseit, az adott szakterületek neves képviselőivel. A fél év során számba vették a városi erdők kapcsolatát a klímaváltozással, a vízvisszatartással, a szénmegkötéssel, a városi közösségekkel, a mentális és fizikai egészséggel, turizmussal és sporttal, ökoszisztéma-szolgáltatásokkal és így tovább. A folyamatban több mint harminc, az említett témakörökben jártas természet- és társadalomtudós, ökológus, orvos és egészségügyi intézményvezető, pszichológus, jogász, közgazdász, sportszervező, kommunikációs szakember vett részt, és osztotta meg gondolatait, álláspontját, szakterületének legfontosabb és legfrissebb eredményeit.

Nagyszabású erdei kerékpárút-felújításba kezd a Pilisi Parkerdő

A Pilis Bike hálózat 350 kilométernyi erdei útjait évente több tízezren használják, ezzel az ország leglátogatottabb erdei kerékpárútjai közé tartoznak.

A stratégiai munka következő lépéseként a Pilisi Parkerdő 2023. június 8-ára szakmai konferenciát szervez a városi erdők komplex kérdéseiről. A Városi erdők Budapesten című konferenciára a döntéshozók mellett a rendkívül összetett témakör által érintett szakterületek, a városfejlesztés, az ökológia, a közgazdaságtan, a vízügy, a természet- és környezetvédelem, a tájépítészet, az egészségügy, a sport, a turizmus, a helyi közösségek, civil szervezetek és nem utolsósorban az erdészet képviselőit hívták meg, bízva abban, hogy részvételükkel, tudásukkal és elkötelezettségükkel hozzájárulnak egy élhetőbb Budapest megvalósításának komoly feladatához.

(Pilisi Parkerdő Zrt.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.