Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. December 04. 14:18, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Varga Mihály: Magyarország a zöld átállás egyik nyertese lehet

Varga Mihály: Magyarország a zöld átállás egyik nyertese lehet

Magyarországnak megvannak a pénzügyi eszközei ahhoz, hogy a világgazdaság zöld átállásának egyik nyertese legyen

- jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye szerint Varga Mihály az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján tartott pénzügyminiszteri kerekasztal beszélgetésen, Dubajban.

A közlemény szerint a pénzügyminiszter elmondta: "ha sikeresek akarunk lenni, zöldenergiát kell termelni és tárolni, a magyar kormány pedig minden ezzel kapcsolatos lehetőséget megragad".

Magyarország a klímaváltozás elleni harcban jelentős eredményeket ért el, amelyek magukért beszélnek: azon kevés állam közé tartozik, amely 1990 óta úgy tudta az ipari termelését növelni, hogy a károsanyag-kibocsátást csökkentette - hívta fel rá a figyelmet a tárcavezető. Azonban nyilvánvaló, hogy a magyar gazdaság jövője a zöldenergia: folytatni kell gazdaság átalakítását modern, fenntartható gazdasággá, ez komoly versenyképességi tényező is. Az új világgazdasági rend, a zöld világgazdaság nemzetgazdaságok és vállalatok közötti versenyben születik, és mivel Magyarország időben fogott neki a zöld beruházásoknak, a versenyben jó esélyekkel vesz részt - tette hozzá a miniszter.

Varga Mihály az ülésen kijelentette: az adópolitika, az éghajlati célok költségvetésbe történő bevonása, a zöld kötvények kibocsátása mind hozzájárulnak a klímacélok eléréséhez, utóbbi szempontjából Magyarország különösen sikeres. 2020-ban a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részeként Magyarország megalkotta első Zöld kötvény keretprogramját és kibocsátotta első Zöld kötvényét. Magyarország 2020 és 2023 között sikeresen bocsátott ki Zöld kötvényeket a hazai, illetve nemzetközi piacokon, összesen csaknem 1700 milliárd forint értékben, a kibocsátások sikerességét pedig a piac rangos díjakkal ismerte el - szögezte le a miniszter.

Varga Mihály az Egyesült Arab Emírségek meghívására vesz részt a COP28 ENSZ Klímakonferencia margóján szervezett Pénzügyi napon - olvasható a PM közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során