Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2022. Szeptember 21. 10:22, szerda | Helyi
Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Újabb rekord: közel hárommillió balatoni utas a teljes szezonban

Újabb rekord: közel hárommillió balatoni utas a teljes szezonban

Az utószezonban is nagyon sokan, 230 ezernél többen utaztak vonattal a Balatonhoz, vagy onnan, illetve a tóparti állomások között.

Ez a tavalyi nyárutót tekintve 27 százalékkal több utast jelent, de még a járvány előtti utolsó évhez képest is 22,5 százalékkal jobb eredmény. Május közepétől szeptember közepéig a kiemelkedő, összességében közel 3 millió utas a tavalyi, szintén teljes szezon évtizedes, 2 milliós csúcsát nagyságrendekkel meghaladta.

Idén, a fejlesztéseknek köszönhetően az ország minden korábbinál több régiójából lehetett átszállás nélkül eljutni a Balatonhoz vonattal és busszal, a vasúti szolgáltatás pedig a tó mindkét partján éjjel-nappal folyamatos volt. Az elő- és a főszezonhoz hasonlóan az utószezonban is rekordsokan választották a MÁV-START járatait, hogy eljussanak a Balatonhoz, nyár végén a déli partra közel 159 ezren, míg az északira csaknem 72 ezren utaztak. A teljes nyári szezon alatt megközelítőleg 39,4 százalékos volt utasok számának növekedése 2021-hez képest, a 2019-es eredménynél pedig nagyjából 36,8 százalékkal jobb az eredmény. A legtöbben idén is Siófokot, Balatonfüredet, Zamárdit és Balatonlellét választották úti célul.

A közel 3 millió utas a jegyek többségét már sorban állás elkerülése és a személyes érintkezések csökkentése érdekében, a 10 százalék kedvezményt biztosító online felületeken, azaz a MÁV appban és az Elvirán keresztül váltotta meg. Az utazók 24 százaléka a MÁV applikációban, 13,7 százaléka az interneten, 15 százalékuk pedig, az 5 százalék kedvezményt biztosító automatából vásárolt, beleértve az idén a főszezon elejére több tóparti állomásra és megállóhelyre is telepített 37 jegy- és bérletértékesítő eszközt.

A szezonális termékek közül a meghatározott vasútvonalakon és Volánbusz-járatokon egyaránt érvényes, jellemzően a tó körüli utazás elősegítésére hasznos, különféle Balaton 24/72 napijegyekből és a vakációbérletekből, együtt összesen 37 775 kelt el, 5700-zal több, mint tavaly. A kedvezményes, helyjegybiztosítást magában foglaló, interneten és MÁV appon a nyári szezon végig vásárolható Okosjegyből mintegy 24 ezret vásároltak az utasok. Balatoni egyúti kerékpárosjegyből 62 ezer fogyott a szezonban.

Az utószezonban is jártak a Balaton felé az emeletes KISS motorvonatok. A teljes szezon alatt a Dunakanyarból Fonyódra a dupla KISS motorvonatból álló Jégmadár; a Szolnok és Siófok között, a hétvégi napokon Cegléd, Albertirsa és Monor érintésével közlekedő Napfürdő; a Szolnok és Fonyód között az újszászi (120a) vonalon járó Vitorlás; valamint a Nyíregyháza és Siófok között járó Panoráma expresszvonat, továbbá vasárnaponként az Esti Csók Fonyód és Kőbánya-Kispest között mintegy50 ezer utast és közel 2000 kerékpárt szállított. A déli parton közlekedő Bagolyvonatokat idén is kedvelték az utasok, a hétvégenként és nagyobb fesztiválok idején éjszakánként is több ezren is utaztak velük. A Balaton körüli vonalak forgalma az idei szezonban a vasútbarátoknak rendezett retró hétvégéknek köszönhetően is nőtt. Az Utasellátó étkezőkocsik kínálata a pénztárcabarát árazásnak is köszönhetően továbbra is kedvelt. A hétvégi napokon átlagosan 300 embernek szolgáltak fel finom ételeket.

A balatoni főszezon elmúltával már kevesebb vonat közlekedik a tóparti vasútvonalakon. A magyar tenger térsége a strandidőszakon kívül is egyre kedveltebb turisztikai célpont, ezért az év többi részében is ütemes menetrenddel – a nyárinál ugyan kevesebb járattal érhető el a Balaton. A részletekről a vasúttársaság oldalán lehet tájékozódni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.