Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2019. Augusztus 12. 11:51, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Tornyaival találkoztak a Natura alkotói

Tornyaival találkoztak a Natura alkotói

Folytatódik a makói művésztelep és a vásárhelyi múzeum együttműködése

Az idén augusztus elseje és huszadika között működő, makói XII. Natura Marosmenti Művésztelep alkotói látogattak el a Tornyai János Múzeumba, ahol a százötven éve született névadó Gyönyörködő lélekkel festeni című, a festőművész közel háromszáz képét felvonultató tárlatát a közgyűjtemény művészettörténésze, Képiró Ágnes vezetésével ismerhették meg.

A makói művésztelep munkájában az idén tizenhét alkotó vesz részt, tizenöten az ország számos pontjáról, míg egy-egy művész a Vajdaságból, illetve Erdélyből érkezett. A Vásárhelyhez köthető művészek közül a művésztelepen alkot Dömötör Mihály fotóművész, V. Nagy Nándor szobrászművész, a vásárhelyi múzeum restaurátora, valamint első alkalommal vesz részt a közös alkotómunkában Sonkoly Tibor festőművész.

A művésztelep két kiállításmegnyitóval vette kezdetét, Nadobán László kerámiaművész Mázak bűvöletében című kiállítása a makói levéltárban, míg Dömötör Mihály Kereszt parafrázisok című tárlata Képiró Ágnes rendezésében a makói József Attila Könyvtárban látható. A Natura művésztelepen az alkotómunka minden évben sajtáros tematika jegyében zajlik, az idei alkotási folyamat témája a labirintus, amelyet szabad interpretációban, technikai és műfaji megkötések nélkül jelenítenek meg a művészek. A Natura Marosmenti Művésztelepen több tájábrázolással foglalkozó művész is alkot, akik számára különösen inspiráló volt Tornyai János műveivel találkozni.

A hódmezővásárhelyi közgyűjteményben a makói művésztelep több mint egy évtizedes tevékenységét 2019 februárjában, az Úton című kiállításon ismerhették meg a látogatók, s az együttműködés folytatásaként a művésztelep vezetőjének, Karsai Ildikónak önálló kiállítása és könyvbemutatója is lesz novemberben a Tornyai János Múzeumban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.