Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Május 12. 11:14, hétfő | Helyi
Forrás: Szellő Gábor KRQ Kommunikációs Kft.

Több ezer kilométert utazik az import paradicsom, pedig itt a finom magyar

Több ezer kilométert utazik az import paradicsom, pedig itt a finom magyar

A hazai paradicsom- és paprikatermelők megélhetésének kulcsa, ha megbízható technológiával folyamatosan jobb minőségű árut állítanak elő, mint külföldi versenytársaik.

A másik kitörési pont a fogyasztás növekedése lenne, hiszen a mediterrán országokban évente átlagosan elfogyasztott 30 kilogrammnyi paradicsomhoz és paprikához képest itthon alig a felét esszük meg.

E két tényező mellett a fogyasztói tudatosság adhat okot némi optimizmusra, észrevehetően többen keresik az ízletes magyar zöldségeket, hangzott el a Syngenta és az Árpád Agrár Zrt. szentesi rendezvényen, ahol több mint száz paradicsom és paprika termelőnek szakmai előadásokon vázolták az ágazat helyzetét, a technológiai lehetőségeket. Hazánkban a hajtatott paradicsomtermesztés megközelítőleg 410 hektáron, paprikatermesztés pedig 1000 hektáron zajlik. A termésátlag a paradicsom esetében 10-55 kilogramm/négyzetméterre, paprikánál 10-25 kilogramm/négyzetméterre tehető, függően a termesztés technológiai színvonalától. Az elmúlt évben a gazdálkodók 138 ezer tonna paradicsomot és 170 ezer tonna paprikát termeltek, főként a Dél-Alföldön.

Antal Gyula zöldség termékmenedzser elmondta: „Az idei esztendő a kedvezőnek mondható időjárási viszonyok ellenére nem indult jól a paradicsomtermelők számára, az árak estek és április végére nehezen értékesíthetővé vált a termés. Az elkövetkezendő hónapok előtt ez nagyon rossz előjelnek számít. A paprika piaci viszonyai jobbak, a tavalyihoz hasonló árakon zajlik az értékesítés. Mint megtudtuk: a friss hazai paprika és paradicsom túlnyomórészt hazai pultokra kerül, a paradicsom exportja elenyésző a megtermelt mennyiséghez képest, paprikából a kápia adja az exportra kerülő áru zömét”.

„Ezzel szemben az importtal szinte egész évben számolnunk kell. A tudatos magyar fogyasztó a hazai terméket keresi, ha az elérhető a polcokon” mondta Gulyás János szaktanácsadó. - „A kereskedők szempontjai azonban nem mindig esnek egybe a magyar termelők érdekével. Ha olcsóbb terméket kínálnak Hollandiából vagy Lengyelországból, akkor azt fogják árusítani, még ha az gyengébb minőség is a hazainál”.

A szakemberek szerint a fogyasztókban tudatosítani kell, hogy a hazai termelő által előállított áru ellenőrzött körülmények közül, a legtöbb esetben biológiai védelemmel ellátott létesítményből kerül ki. Az itt termesztett zöldség frissen, gasztronómiai és táplálkozástani értékeiből szinte semmit nem vesztve kerül a piacra. Nem utazik még szinte éretlenül napokig Európa országútjain, hanem a lehető legrövidebb idő alatt a fogyasztó asztalára kerül. Az ágazat nagy kitörési pontja lehetne, ha a hazai fogyasztás nőne, mert a mediterrán országokban például kétszer annyit esznek e zöldségfélékből, mint itthon.

A hazai termesztők sikerességének záloga, ha folyamatosan jobb minőséget állítanak elő, s ehhez megbízható technológiát használnak. A Syngenta, mint a világ vezető növényvédőszer gyártóés forgalmazó cége hatékony termékeket biztosít, hogy a zöldségtermelők meg tudják védeni állományaikat a betegségekkel, kártevőkkel szemben.

Emellett a fajtanemesítés terén is élen járunk: ebben az évben egy kiváló paradicsomfajtát és hegyes erős paprikát ajánlunk a termelőknek” - ismertette az újdonságokat Antal Gyula. - „A Clodano F1 paradicsomfajtát a mintaként számon tartott Franciaországban választottuk ki a hazai termelők számára. Itt ugyanúgy szenvednek a termelők az importdömpingtől és megoldásként a jobb minőséget, ízt, beltartalmat ígérő fajtákat kínálják a fogyasztóknak. A Clodano F1 termőképességben is állja a versenyt a legbővebben termő fajtákkal és színe, íze is kiemelkedő. Az El Fares F1 hegyes erős paprika pedig egy ragyogó színű, biztonságosan termelhető újdonság kellemes csípősséggel”.

A rendezvényen a fajta és növényvédelmi újdonságok mellett a különféle mesterséges közegekről - kőgyapotról, kókuszháncsról, nyárfakéregről - is szó esett. Ezek ma már nélkülözhetetlenek a korszerű termelésben. Gulyás János szaktanácsadó elmondta: a nyárfaapríték használata pár éve indult el hideg-fóliás termesztésben. Ezzel a módszerrel költséghatékonyan, a növényeket a kórokozóktól jobban védve lehet minőségi paradicsomot és paprikát termeszteni.

A Syngentáról

A Syngenta a világ egyik vezető vállalata, 90 országban van jelen és mintegy 27.000 munkatársa van. A Syngenta Magyarországon évek óta piacvezető a növényvédő szerek területén. Cégünk Magyarországon vezető szerepet játszik szántóföldi vetőmagok nemesítésében, előállításában és forgalmazásában, valamint zöldség vetőmagok nemesítésében és forgalmazásában.

Elkötelezett célunk, hogy életre keltsük a növényekben rejlő lehetőségeket. Világszínvonalú tudományos eredményeink, globális hálózatunk, és partnereink iránti elkötelezettségünk képessé tesz minket arra, hogy növeljük a növények termőképességét, elősegítve ezzel az emberek egészségének és életszínvonalának javulását, miközben tudatosan óvjuk környezetünket. További információért keresse fel a www.syngenta.hu honlapot.

Jövőre vonatkozó megállapításokkal, nyilatkozatokkal kapcsolatos figyelmeztetés. Ez a dokumentum jövőre vonatkozó nyilatkozatokat, előrejelzéseket is tartalmazhat. Ezen nyilatkozatok esetében fennáll az a kockázat, hogy a valódi eredmények eltérnek a jövőbe tekintő kijelentésektől. Kérjük, tekintse meg az ezzel kapcsolatos nyilvános Syngenta iratokat, melyet az egyesült államokbeli adatvédelmi bizottsághoz (Securities and Exchange Commission) benyújtottunk. Ezekben információt kaphat a kockázatokról és egyéb bizonytalan tényezőkről. A Syngenta nem rendelkezik kötelezettséggel az előretekintő kijelentéseinek aktualizálására, az érvényes eredmények, vagy új feltételezések elfogadására vonatkozólag. Ez a dokumentum nem képezi ajánlat, eladási, vagy kiadási felszólítás, vagy részvényjegyzési ajánlat részét. A dokumentum szerződéskötés alapját sem képezheti.

Szellő Gábor-KRQ Communications

szello.gabor@krq.hu

Telefon: 0630/749-8810

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni