Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2023. Március 20. 14:58, hétfő | Helyi
Forrás: Greendex Szemle

Tízszeresen túlhíztuk az állatvilágot

Tízszeresen túlhíztuk az állatvilágot

Vagy ha azt nem is, az emlősöket egészen biztosan.

Az izraeli Weizmann Tudományos Intézet tudósainak e hónapban közzétett tanulmánya szerint a Föld vadon élő szárazföldi emlőseinek összsúlya – az elefánttól a bölényig, a szarvastól a tigrisig – ma már kevesebb mint 10%-a a bolygón élő férfiak, nők és gyermekek együttes súlyának – számol be róla a Guardian.

A kalkuláció szerint a vadon élő szárazföldi emlősök össztömege 22 millió tonna, míg az emberiség nagyjából 390 millió tonnát nyomhat. Még ennél is döbbenetesebb azonban – és a mai étkezési szokásaink borzasztó hatásait jól mutatja – hogy mennyit nyomnak a háziasított fajok: nagyjából 630 millió ezen élőlények tömege. Utóbbiakhoz hozzászámolták a nem szándékosan háziasított, de végeredményben az emberekhez kötődő állatokat is, mint a városi rágcsálók.

  • Csak a sertések biomasszája közel kétszerese az összes vadon élő szárazföldi emlősének.

A tanulmány szerzői szerint egyértelmű, hogy azok a romantikus elképzelések, melyek szerint Földünkön még mindig találhatók vadállatoktól hemzsegő dzsungelekkel vagy épp szavannák, mára súlyosan eltérnek a valóságtól. A valóság azt mutatja, hogy a természeti világ és a vadon élő állatok eltűnnek, miközben az emberiség nyolcmilliárd fős népessége folyamatosan növekszik.

Ha már marhát eszel, marhára nem mindegy, melyiket választod!

A kibocsátás-csökkentés egyik legjobb útja, ha leállunk a marhahús fogyasztásával. Ha viszont mégis eszünk, alaposan fontoljuk meg, milyen húst válasszunk!

A kutatók szerint még ott is látszik az emberiség keze nyoma, ahol ez nem kellene, hogy megjelenjen: azok a vadon élő fajok boldogulnak a legjobban, melyek könnyebben alkalmazkodnak az emberi jelenléthez, mint például a vaddisznók.

A világ területének nagy részét óceánok borítják, de sajnos ott sem sokkal jobb a helyzet. A tengeri emlősök össztömegét mintegy 40 millió tonnára becsülték. A legnagyobb összbiomasszával az uszonyos bálnák rendelkeznek, a második és harmadik helyre pedig az ámbráscet és a púpos bálnák kerültek.

  • Ezzel szemben a csak kedvtelésből tartott kutyák össztömege 20 millió tonna: épp annyi, mint az összes vadon élő szárazföldi emlősé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.