Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2015. Augusztus 12. 17:03, szerda | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

Század összekovácsolás

Század összekovácsolás

Század szintű kiképzésen vettek részt augusztus elején az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi 62. lövészzászlóaljának katonái.

A 62. lövészzászlóalj bázisán megalakított Zászlóalj Harccsoportba (ZHCS) beosztott lövész századok az őszi NATO CREVAL­* ellenőrzésre készülve három napot töltöttek a Dóc és Sándorfalva térségében található gyakorlótéren. Az ellenséges erők szerepét - mint ebben a kiképzési időszakban már többször is - a Debrecenből érkező és a ZHCS modul elemét képező felderítő szakasz töltötte be.


A századok egymást váltva érkeztek a gyakorlótérre, ahol először egy előretolt műveleti bázis kiépítése volt a feladatuk. Ezt követően járőrözési feladatokat láttak el a kijelölt területen és Ellenőrző Áteresztő Pontokat (EÁP) is felállítottak és üzemeltettek a századok katonái.

A feladatok gyakorlása közben az alájátszók különböző helyzeteket szimuláltak. A felderítők megpróbáltak beszivárogni a század körletébe, de az EÁP-ot és a járőrt is megtámadták.


„A gyakorlat során a különböző szituációkra történő reagálást figyeltük. Kis erejű támadással teszteltük, hogy az EÁP jól működik-e és megfelelő-e a biztosítása. A századok ebben a nagy melegben is minden esetben jól szervezték meg a tevékenységüket.” - mondta Hodoniczki Mátyás őrnagy, a 62. lövészzászlóalj kiképzési főnöke.


A felkészülés tovább folytatódik és a századok éles lövészetei és az ehhez kapcsolódó harcászati mozzanatok a „Brave Warrior 2015” elnevezésű gyakorlat keretein belül lesznek majd megtartva.



*CREVAL (Combat Readiness Evalution of Land Headquarters and Units) kifejezés a NATO Szövetséges Európai Főparancsnokságának alárendeltségébe tartozó, szövetségi műveletekre felajánlott és kijelölt zászlóalj szintű, szárazföldi alegységek alkalmazási készenlétének felmérési és értékelési rendszerét jelenti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.