Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2015. Június 10. 15:07, szerda | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

Przemysl ostromai - Pintér István könyvének bemutatója a BFMK-ban

Przemysl ostromai - Pintér István könyvének bemutatója a BFMK-ban

Pintér István tanár, történész, az első világháború hadtörténeti kutatójának tollából jelent meg a közelmúltban Przemysl három ostroma 1914-1915 című kiadvány.

A kötetet Marjanucz László történész, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetője mutatja be június 12-én, pénteken 19 órai kezdettel Hódmezővásárhelyen, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ II. emeleti előadótermében.

A Pintér István kutatásai alapján és fia szerkesztésében megjelent kötet tisztelgés a Pintér család világháborús szerepvállalása előtt. A szerző apai nagyapja, Pintér András a galíciai erőd körüli harcokban esett orosz hadifogságba egy évszázaddal ezelőtt. A könyv Przemysl erődrendszerének 1914-1915. évi három ostromáról szól. Az elmúlt évtizedekben megjelent tanulmányok azt emelték ki, hogy a "vár" 1915. március 22-én megadta magát és az Osztrák-Magyar Monarchiának ez egy hatalmas veszteség volt - olvasható Pintér István bevezetőjében. A nemrégiben megjelent tanulmánykötetből kiderül, hogy 1914 szeptember-októberében, az első ostrom alatt a védők visszaverték az ellenség támadását és az oroszoknak súlyos veszteségeket okoztak. A második ostrom ‑ egy heroikus, 5 hónapig tartó hősi védelmet jelentett ‑ 1914 novemberében kezdődött és 1915. március 22-én ért véget, miután az összes fellelhető élelmiszere elfogyott a hatvan százalékban magyar katonákból álló védőknek. Majd a 100 évvel ezelőtti gorlicei áttörést követően az osztrák-magyar és német hadsereg 1915. június 3-án visszafoglalta az erődrendszert.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.