Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Június 17. 11:35, kedd | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

Plohn József emlékezete – Fotókiállítás és századfordulós fotóműhely a Múzeumok éjszakáján a Tornyai-múzeumban

Plohn József emlékezete – Fotókiállítás és századfordulós fotóműhely a Múzeumok éjszakáján a Tornyai-múzeumban

Életre kelnek Plohn József üvegnegatívjai a Múzeumok Éjszakáján a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

Június 21-én Plohn kevéssé ismert néprajzi és városképi fotográfiáiból nyíló kamarakiállítással tisztelegnek a legismertebb vásárhelyi fényképészre emlékezve.

Plohn József 145 évvel ezelőtt, 1869-ben született Makón és hét évtizede a deportálás során, egy marhavagonban vesztette életét. A család 1870-ben költözött Hódmezővásárhelyre. Plohn édesapja, Plohn Illés, az első vásárhelyi fényképész, műtermében sajátította el a fotózás alapjait, majd a Képzőművészeti Főiskolán és Koller Károly császári és királyi udvari fényképész fővárosi műtermében tanult. Tanulmányúton járt Münchenben, Párizsban, Firenzében, Rómában. Az 1896-os Országos Millenniumi Kiállításon fotóival I. díjat és millenniumi nagyérmet nyert. 1902 kora őszén készítette el legismertebb fotósorozatát az akkor még élő vásárhelyi negyvennyolcas honvédekről a Kolozsvári Országos Történelmi Ereklye Múzeum felhívására.

1911-ben, édesapja halálát követően, átvette a műterem irányítását. Vásárhelyi művészbarátai, Tornyai János és Kiss Lajos hatására érdeklődésének középpontjába a néprajzi fényképezés került. A 19. és 20. század fordulóján közel háromezer felvételt készített Hódmezővásárhelyen és környékén a tanyákról, gazdasági épületekről, lakóépületekről, ezek berendezéséről, a fazekas termékek előállításának teljes munkafolyamatáról, és más foglalkozásokról, mesterségekről, mint például a méhészetről, halászatról, mézeskalács készítésről. Megörökítette az állattartók és földművelők munkáját, a subák és textilek hímzéseit, esküvői szokásokat, gyermekjátékokat, de még a temetői fejfákat is. Az összegyűjtött anyagot a hat részesre tervezett Képek a nagy magyar alföldi népéletből című fotóalbumban kívánta megjelentetni. A képek publikálásához nem sikerült támogatókat találni, így ezeknek csak egy kisebb része látott napvilágot különféle kiadványokban.

Plohn József 1635 db üvegnegatívból álló hagyatékát 1952-ben vásárolta meg a múzeum özvegyétől.

A Múzeumok Éjszakáján, június 21-én Plohn József emlékezetét kamarakiállítása mellett egy, a 20. század fordulójának vidám fotószalonja is megidézi, ahová a kiállításra jegyet váltók betérhetnek "életre kelteni az üvegnegatívokat".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek