Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2014. Május 29. 12:09, csütörtök | Helyi
Forrás: Elek András- Emlékpont

Pillantás a zsidó kultúra múltjába és jelenébe

Pillantás a zsidó kultúra múltjába és jelenébe

A pesti zsidónegyeddel ismerkedtek vásárhelyi diákok.

Flódnikóstolás, zsinagóga-látogatás és a zsidó szokások megismerése szerepelt annak a nyolcadikos diákokból álló csoportnak a programjában, akik az elmúlt héten a budapesti zsidónegyedbe kirándultak az Emlékpont vetélkedőjének díjazásaként. A magyarországi holokauszt 70. évfordulójára emlékező hódmezővásárhelyi programsorozat részeként áprilisban a magyar kultúra zsidó értékeiről rendezett történelemversenyt az Emlékpont. A vetélkedőn résztvevő csapatok a pesti régi zsidónegyeddel ismerkedtek meg, felkeresve a VII. kerület jellegzetes emlékhelyeit.

A vetélkedőt és a kirándulást szervező Égető Réka múzeumpedagógus elmondta, hogy a Németh László Gimnázium és Általános Iskola, a Bethlen Gábor Református Gimnázium, a Klauzál Gábor Általános Iskola, valamint a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola tanulóból és kísérőikből álló csapat a Zachor Alapítvány önkéntes idegenvezetőinek segítségével tett egy történelmi sétát Belső-Erzsébetvárosban. Megtekintették a Dohány utcai Zsinagógát, amelynek monumentalitása lenyűgözte a fiatalokat. Európa legnagyobb zsinagógájának udvarán található Varga Imre szobrászművész szomorúfűzfára emlékeztető alkotása, az Emanuel Emlékfa, melynek több mint harmincezer (!) levelén a holokauszt mártírjainak neveit örökítették meg. A vásárhelyi csoport felkereste Carl Lutz svájci diplomata, embermentő emlékművét, majd látogatást tettek a Rumbach Sebestyén utcai és a Kazinczy utcai Ortodox Zsinagógában.

"Maradandó ízélményt" jelentett a Fröhlich Cukrászda felkeresése, ahol hagyományos kóser süteményeket kóstoltak meg a gyerekek. A program zárásaként a Magyar Zsidó Múzeum állandó és időszaki kiállításain a különféle szokások, ünnepek ismertetésén túl gazdag illusztrációs anyaggal is találkoztak a diákok - mondta el az Emlékpont múzeumpedagógusa.

(Fotók: Égető Réka)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára