Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2016. Április 29. 10:11, péntek | Helyi
Forrás: Elek András szervező

„Orgonaszőnyegen jártak a bakák”

„Orgonaszőnyegen jártak a bakák”

Újra felállítják a Kossuth téren a Szabadka előtt kidöntött határkövet.

Több mint tízezer ember fogadta Hódmezővásárhely főterén 1941. májusának első napján a Délvidékről visszatérő alakulat katonáit. A Történelmi Vitézi Rend szervezésében május 1-jén 10 órakor, a Kossuth téren idézik meg a 75 évvel ezelőtti eufória pillanatait: a Városi Fúvószenekar zenekari kíséretében állítják fel a huszárszobor talapzatához az E 497-es sorszámú határkő mását.

1941 áprilisában a Vásárhelyen állomásozó Magyar Királyi Hunyadi János 9. Honvéd Gyalogezred III. zászlóaljának katonái is részt vettek a trianoni diktátum által elcsatolt Bácska, valamint a Drávaszög, a Muraköz és a Muramellék, összefoglaló nevén a Délvidék felszabadításában. A honvédek '41 május elsején tértek vissza állomáshelyükre. A hazatérő katonákat már az algyői hídnál fogadták, s egészen a Kossuth-térig kísérték négy diadalkapu alatt Kopáncs, Kishomok és Vásárhely lakosai. A korabeli leírások szerint annyi virágot még soha nem láttak Vásárhelyen, hiszen bokáig járt az orgonában a város közönsége és a hős fiúk csapatait valósággal virágerdővel árasztotta el. A Szabadkát elfoglaló vásárhelyi katonák elhozták a 22 esztendős trianoni határkövet és elhelyezték a Kossuth téri Hősi emlékmű elé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.