Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2020. Február 11. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti

Négy kínai ellen emelnek vádat több mint százmillió amerikai adatainak ellopásáért

Négy kínai ellen emelnek vádat több mint százmillió amerikai adatainak ellopásáért

Washington a kínai haderő négy tagja ellen emel összesen kilenc rendbeli vádat több mint százmillió amerikai adatainak ellopásáért az úgynevezett Equifax-botrányban

- jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján William Barr amerikai igazságügyi miniszter. A tárcavezető különösen komolynak minősítette az atlantai székhelyű Equifax hitelbíráló számítógépes rendszerébe még 2017-ben történt behatolásokat, mert a hackerek 145 millió amerikai társadalombiztosítási adatait és más, rendkívül érzékeny, a többi között amerikai kereskedelmi információkat loptak el.

"Ez az amerikai emberek magánjellegű információiba történt, előre megfontolt szándékkal elkövetett és átfogó erőszakos behatolás volt" - fogalmazott William Barr, és közölte, hogy a négy feltételezett hacker a kínai haderő tagja, bár nem nevezte meg őket.

Az Equifax-botrány 2017 szeptemberében tört ki, amikor a hitelbíráló maga is megerősítette, hogy egy Apache Struts nevű web-alkalmazáson keresztül sikerült a támadóknak bejutniuk a rendszerébe, ahonnan mintegy 145 millió amerikai érzékeny személyes adatait lopták el. A társadalombiztosítási számmal például orvosi adatokhoz és bankszámlákhoz is hozzá lehet férni.

"Ezeknek az adatoknak gazdasági értékük van, és eltulajdonításukkal a tolvajok jelentős mértékben segítették a mesterséges intelligencia fejlesztésével kapcsolatos kínai programot" - jelentette ki William Barr.

Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója még pénteken arról beszélt egy konferencián, hogy Kína "komoly fenyegetést" jelent, mert "élen jár a legújabb innovációk ellopásában". Wray szerint Kína a mezőgazdaságtól az orvostudományig, a gazdaság legkülönbözőbb ágazataiból gyűjt információkat a hagyományos hírszerzés eszközeivel és kibertámadásokkal.

Címkék: adat, amerika, kína, vádemelés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.