Városlista
2023. június 11, vasárnap - Barnabás

Hírek

2023. Március 22. 15:18, szerda | Helyi
Forrás: Elek András Tornyai János Múzeum

Mit adott Hódmezővásárhely a magyar régészetnek?

Mit adott Hódmezővásárhely a magyar régészetnek?

Kurátori tárlatvezetés a Tornyai-múzeumban – ajándék régészeti könyvvel

A szegedi egyetemen közel egy évszázada képeznek régészhallgatókat. Az egykori Archaeológiai Intézet, a jelenlegi Régészeti Tanszék kiemelt szerepet játszott és játszik 1924-es alapítása óta a dél-alföldi régészeti kutatásokban, amelynek eredményeit egy átfogó kiállítás mutatja be a Tornyai János Múzeumban. E gazdag kulturális örökséget tárlóról tárlóra és tárgyról tárgyra járva ismerhetik meg azok, akik ellátogatnak a március 24-én 17 órakor kezdődő kurátori vezetésre.

A világ régészeti térképeire is felkerült Hódmezővásárhely neve az egyetem legjelentősebb intézeti kutatásának köszönhetően, Banner János kökénydombi ásatásai nyomán. Az akkori városi múzeum régészeti gyűjteménye ezen feltárások több mint harmincezres leletegyütteséből jött létre, és e páratlan késő újkori tárgyak a mai napig „lázban tartják” a Tornyai János Múzeumba betérő kutatókat és látogatókat. A vásárhelyi közgyűjtemény és a Régészeti Tanszék kapcsolata azonban a mai napig élő, Dr. Pintér-Nagy Katalin egyetemi adjunktus pénteki tárlatvezetésén erről is hallhatnak az esemény résztvevői. A programra ellátogatók ekkor vehetik kézbe a múzeum közelmúltban megjelent régészeti kiadványát, a Korok, kultúrák, lelőhelyek sorozat 2023. évi tanulmánykötetét.

A Mit adott Hódmezővásárhely a magyar régészetnek? című kiállítás meghosszabbítva tekinthető meg a Tornyai János Múzeum emeletén, a szervezők további kísérőrendezvényekkel is készülnek a május közepéig látogatható tárlaton.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 07. 10:31, szerda | Helyi

Utazzon kedvezményesen a Magyar Mozgókép Fesztiválra a MÁV-Volán-csoporttal

A Magyar Mozgókép Fesztivált június 7-10. között rendezik meg, idén az Európa Kulturális Főváros program egyik kiemelt eseményeként.

2023. Június 07. 10:21, szerda | Helyi

Ausztria és Magyarország között menetredszerű a vonatforgalom

Magyarország és Ausztria (Hegyeshalom és Bécs) között a nemzetközi távolsági és regionális vasúti közlekedés immár zavartalan, nem kell pótlóbuszra átszállni, a vonatok menetrend szerint közlekedhetnek.

2023. Június 06. 10:50, kedd | Helyi

Varjú, zseni a madarak között

Kevés olyan állat van, amelyhez több mítosz és babona kapcsolódna, mint ehhez az érces hangú, sötét tollazatú, sokszor nagy tömegekben megjelenő, igen értelmes madárhoz, a varjúhoz.

2023. Június 06. 10:40, kedd | Helyi

Az antarktiszi jégtakaró alatti kőzetek a múltról mesélnek

A nyugat-antarktiszi jégtakaró zsugorodik, a régió számos gleccsere riasztó ütemben húzódik vissza és olvad.