Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2023. Március 07. 15:48, kedd | Helyi
Forrás: Greendex Szemle

Minél melegebb a légkör, annál fullasztóbb a levegő

Minél melegebb a légkör, annál fullasztóbb a levegő

Egy új tanulmány szerint a bolygó felmelegedésének egyik eredményeként egyre több részecske kerül a légkörbe, melyek egy része potenciálisan veszélyt jelent az egészségre.

A kutatás során felállított modellek eredményeiből kitűnik, hogy a szén-dioxid koncentráció és a hőmérséklet emelkedése növeli a PM2,5 részecskék átlagkoncentrációját. A Communications Earth & Environment folyóiratban megjelent tanulmány szerint a melegedés hatására a növények egyre több szerves aeroszolt juttatnak majd a levegőbe. Ezek olyan részecskék, melyek nem tesznek jót a légzőrendszerünknek, sőt kifejezetten károsak lehetnek. Ezen túl várhatóan nőni fog a szálló por koncentrációja is a légkörben.

Az eredmények szerint 4 Celsius-fokos felmelegedés esetén a növények aeroszol kibocsátása és a szálló por akár a levegő PM2,5 tartalmának 14%-os növekedésével is járhat. Ha sikerülne 2 Celsius-fok alatt maradni, akkor mindez várhatóan megállnak 7% körül. Ahogy a tanulmány vezető szerzője, James Gomez mondja, „minél jobban növeljük a légköri szén-dioxid szintjén, annál több PM2,5 kerül a légkörbe, viszont ez fordítva is igaz: minél jobban csökkentjük, annál jobb lesz a levegő minősége.”

Szálló por

A szálló por azért veszélyes különösen az emberi szervezetre nézve, mert belélegezve a tüdő mélyébe juthatnak. A 10 μ-nál kisebbek ugyanis túljutnak a garaton, a 4 μ alattiak bejutnak a tüdőbe, a 2,5 μ-nál kisebbek pedig már egyáltalán nem vagy csak nehezen ürülnek ki a tüdőből, innen pedig felszívódnak, és bekerülnek a keringésbe. Hosszú távú hatásai a következők: légzőszervi betegségek, szív- és érrendszeri betegségek, a várható élettartam jelentős csökkenése. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai alapján hazánkban évente közel 13 000-re tehető azoknak az embereknek száma, akik idő előtt halnak meg a finom porszemcsék miatt.

Ahogy a Gizmondo cikkében írják, minden növény termel olyan vegyi anyagokat, melyekből aeroszolok képződhetnek. Ezeket biogén eredetű illékony szerves vegyületeknek (BVOC) nevezik. Ilyenekkel már mindannyian találkoztunk: ilyen például frissen nyírt fű illata. A probléma azonban nem itt kezdődik. A BVOC-ok a légkörben oxidálódnak, és szerves aeroszolokat képeznek, melyek már károsak, adott esetben légzőszervi problémákhoz vezethetnek.

A természetes eredetű légszennyezés növekedéséhez a második legnagyobb mértékben a Szahara járulhat hozzá. A modellek eredményei szerint egy melegebb világban a szélmintázatok megváltoznak majd, és várhatóan több por szállítanának a sivatagból – potenciálisan lakott területekre.

A Kaliforniai Egyetemen készült tanulmány azonban nem számolt más forrásokkal. Az emberi eredetű, vagy más természetből származó légszennyezést (pl. erdőtüzek) nem vették figyelembe, tehát a végső mérleg vélhetően ennél is magasabb lesz, ha nem csökkentjük a légkörbe juttatott szén-dioxid mennyiségét. Ahogy Gomez mondja, „közvetve mi okozzuk ezeket a változásokat a természetes rendszerben. A természet a mi nettó tevékenységünk eredményeként súlyosbítja a légszennyezést.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.