Városlista
2023. június 11, vasárnap - Barnabás

Hírek

2023. Május 23. 10:53, kedd | Helyi
Forrás: Bódi Ábel

Miért köpködnek a baglyok?

Miért köpködnek a baglyok?

A bagoly amilyen szép, gyakran olyan illetlenül viselkedik. De ennek mi örülünk, ugyanis ilyenkor nemcsak azt tudhatjuk meg, hogy ez a nemes madár a szomszédunkban él, hanem azt is, hogy miként él!

Nemcsak akkor lehetünk biztosak egy-egy állat jelenlétében, ha szabad szemmel is láttuk magát a fajt képviselő egyedet, hanem vannak indikátorok is, amelyekből biztonsággal következtethetünk arra, hogy szomszédunk, esetleg társbérlőnk van. Ilyen lehet mondjuk az autóban megrágott fékkábel, esetleg a falak repedései alatt meggyűlő denevérguanó, esetleg szőrszálak vagy „ételmaradékok”. Utóbbiak közé tartozik a bagolyköpet is, amely nem tüdőbajos fülesre jellemző, hanem mindegyik éjszakai ragadozónkra.

A bagoly rendkívül hálás téma az újságíró számára, hiszen érdekességeik tárháza kimeríthetetlen. A baglyok hangtalan suhanását elősegítő tollazat éppoly meglepő, mint az, hogy a kutatóknak az ő esetükben nem kell boncoláshoz folyamodniuk, ha meg akarják ismerni a táplálkozásukat. Elég, ha megvizsgálják azt a már formájában is fajspecifikus nyomot, amelyet maga körül hagynak: a bagolyköpetet.


A bagolyköpetből nemcsak a madár táplálkozásáról tájékozódhatunk, hanem a környék rágcsálóállományára is következtethetünk.

Kép:Canva

Ez a kis golyócska ugyanis olyan elemekből épül fel, amelyeket a bagoly képtelen megemészteni: rovarok kitinpáncélja, csontok és szőr. Ha alakja és színe nem elég árulkodó, akkor az összetevőkből hamar megállapítható, hogy ki hagyta hátra a köpetet. Rovarevő, vagy jobban szereti a rágcsálókat, hüllőket, esetleg más madarakat? Emellett arra is következtethetünk, hogy a környéken a táplálékállatoknak mekkora populációja van jelen.
erdei fülesbagoly

Egyre kevesebb erdei fülesbagoly telel itthon

Az MME szerint megközelítőleg 11 ezer erdei fülesbagoly telelt Magyarországon, ez pedig jelentős csökkenés a tavalyi felmérés adataihoz képest.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 07. 10:31, szerda | Helyi

Utazzon kedvezményesen a Magyar Mozgókép Fesztiválra a MÁV-Volán-csoporttal

A Magyar Mozgókép Fesztivált június 7-10. között rendezik meg, idén az Európa Kulturális Főváros program egyik kiemelt eseményeként.

2023. Június 07. 10:21, szerda | Helyi

Ausztria és Magyarország között menetredszerű a vonatforgalom

Magyarország és Ausztria (Hegyeshalom és Bécs) között a nemzetközi távolsági és regionális vasúti közlekedés immár zavartalan, nem kell pótlóbuszra átszállni, a vonatok menetrend szerint közlekedhetnek.

2023. Június 06. 10:50, kedd | Helyi

Varjú, zseni a madarak között

Kevés olyan állat van, amelyhez több mítosz és babona kapcsolódna, mint ehhez az érces hangú, sötét tollazatú, sokszor nagy tömegekben megjelenő, igen értelmes madárhoz, a varjúhoz.

2023. Június 06. 10:40, kedd | Helyi

Az antarktiszi jégtakaró alatti kőzetek a múltról mesélnek

A nyugat-antarktiszi jégtakaró zsugorodik, a régió számos gleccsere riasztó ütemben húzódik vissza és olvad.