Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Június 13. 10:04, kedd | Helyi
Forrás: Lonkay Márta

Menta, a frissítő fűszer- és gyógynövény

Menta, a frissítő fűszer- és gyógynövény

A menta gyógyászati felhasználását tekintve igen sokrétű növény.

A menta jellegzetes aromájú fűszernövény, mellyel gyakran találkozhatunk a hétköznapokban. Rágógumik, fogkrémek és szájvizek ízesítője, de gyógynövényként is érdemes fogyasztanunk.

A görög mitológia szerint Menthe nimfára szemet vetett Hádész, az alvilág istene, akinek féltékeny és feldühödött felesége, Perszephoné fűszer- és gyógynövénnyé változtatta a gyönyörű nimfát. Egy másik verzió szerint azonban Hádész változtatta át a nimfát mentává, így mentette meg őt Perszephoné bosszújától.

A borsmenta illóolaját a frissen szedett virágrügyes hajtásokból desztillálással nyerik. Legfontosabb alkotórésze a mentol és észtere, a mentil-acetát. Iparilag előállított illóolaját a gyógyászaton kívül az élelmiszer- és a kozmetikai ipar is hasznosítja. Ide sorolandók mindennapi használati cikkeink, mint a szájvizek, a fogkrémek, az illatszerek, a krémek és a fürdőszerek. Hűsítő lábfürdőt otthon is egyszerűen készíthetünk belőle, ehhez csupán egy csésze mentateára van szükség.


A borsmenta illóolaját a frissen szedett virágrügyes hajtásokból desztillálással nyerik.

Görcsoldó és antibakteriális hatású, továbbá emésztési zavarokban, puffadás esetén, valamint az epehólyag és az epevezeték gyulladásos betegségeinek kezelésére is alkalmazható. Külsőleg illóolaja meghűléses betegségekre jótékony hatású. Fontos, hogy kisgyermekek kezelésekor kerüljük a mentoltartalmú készítményeket, mint amilyen az orrcsepp, az orrkenőcs vagy az illóolaj, mert a mentol allergiás reakciót válthat ki.

Szabad egy csésze mentateát?

Egy csésze mentatea – az említett terápiás hatásokon túl – revitalizál, élénkít, elűzi az álmosságot, a fáradtságot, serkenti az agyműködést és a gondolkodást. Elkészítése egyszerű és gyors. Egy evőkanál szárított levélből 1,5 dl vízzel készítsünk forrázatot, majd 5–10 percig hagyjuk állni, ezután szűrjük le! Naponta maximum 3–4 csészével fogyasszuk!

A menta a rágógumik kedvelt ízesítője.

A menta egy igazán értékes növény, ezért nem csak a rágógumiban, a likőrben, illetve a gyógycukorkában találkozhatunk vele. A cserépben vagy a kiskertben nevelt menta egy-egy levelének elrágása frissíti a leheletet, de a konyhában ételek és italok ízesítésére is felhasználható. Csokoládés desszertek készítéséhez, zöldség- és gyümölcssalátákhoz, halakhoz, húsokhoz és joghurthoz is kitűnő. A nyár beköszöntével pedig mi lehet finomabb és frissítőbb, mint egy (vagy több) gombóc mentafagylalt?

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.