Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2020. Augusztus 31. 10:02, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Tornyai János Múzeum

Magnetométerrel kutattak Csomorkányon

Magnetométerrel kutattak Csomorkányon

A Tornyai János Múzeum felkérésére végeztek magnetoméreseres kutatást a Várkapitányság Nonprofit Zrt. munkatársai az egykori mezőváros területének egy részén.

A műszer képes az felismerni építmények maradványait akár a több méteres mélységben is.

A magnetométeres felmérés a régészek által ma már széles körben használt kutatási módszer, egyben a zöldmezős beruházások beépítetlen területén a régészeti jelenségek műszeres kutatásának egyik legjobb módja – mondta el Csányi Viktor, a Tornyai János Múzeum régésze, hozzátéve, hogy a műszer a föld mágneses terének apró változásait méri. A felszín alatti régészeti jelenségek nagy részének mágneses eltérései vannak a környezetükhöz képest, s ezeket az anomáliákat térképre vetítve előzetes képet mutat a műszer egy régészeti lelőhelyről, még az ásatás megkezdése előtt.

A felmérés a Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelem Kollégiuma által támogatott, Csomorkány település (mezőváros) 2019–2020. évi régészeti feltárása, kutatása pályázat keretében valósult meg és a korábbi kutatások eredményei alapján kijelölt egyhektáros területen valósult meg.

– A felmérés célja – fogalmazott Csányi Viktor –, hogy a lelőhely egy központi részéről képet alkothassunk, megkönnyítve a későbbiekben feltárandó kutatószelvény helyének meghatározását.

A vizsgálat eredményét a mérések elemzését követően, várhatóan napokon belül a múzeum rendelkezésére bocsátják a Várkapitányság szakemberei.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára