Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2023. Március 07. 15:52, kedd | Helyi
Forrás: Greendex Szemle

Letöltendőt kapott a patakba olajat öntő természetromboló

Letöltendőt kapott a patakba olajat öntő természetromboló

Természetkárosítás miatt bűnösnek mondott ki és szabadságvesztésre ítélt két férfit – előkészítő ülés keretében – a Szombathelyi Járásbíróság – közölte az MTI-vel szerdán a Szombathelyi Törvényszék sajtótitkára.

Kustos Anna Zsófia tájékoztatása szerint:

  • Az elsőrendű vádlottat 1 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

Tavalyi történet zárult le ezzel. A Szombathelyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya még 2022-ben folytatott le büntetőeljárást egy 41 éves Vas megyei férfi és fiatalkorú társa ellen helyre nem állítható károsítást eredményező környezetkárosítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. 2022. januárjában ugyanis jelzés érkezett a hatóságokhoz arról, hogy Sorkikápolna község közelében, a Sorok pataknál környezetszennyezés történt, oly módon, hogy ismeretlen személyek olajos hordókat és kannákat dobtak a patak medrébe, amelyekből az olaj a talajra és a vízbe folyt. A Vízügyi Igazgatóság munkatársai a helyszínen megállapították a környezetkárosítás tényét, majd a Rendőrséghez fordultak.

A helyszíni szemle adatai alapján 2 db 200 literes olajos hordó, 2 db 5 literes kanna és 5 db 20 literes olajos kanna volt a patak medrében, illetve a meder környékén.

Megállapították, hogy a 41 éves férfi alkalmi ismerősével közösen 2021 decemberében azzal a szándékkal, hogy megszabaduljanak a feleslegessé vált fáradtolajtól, gépkocsival a környező erdőbe ment, majd a Sorok patak medrénél megszabadult a feleslegessé vált szállítmánytól. A kannákat és hordókat a patak medrébe dobálták, amelyekből az olaj kiömlött, ezzel helyrehozhatatlan mértékben károsítva a földet és a hozzá tartozó élővilágot.

A vízügyi szakemberek gyors és hatékony környezettisztítása ellenére a patak vízét olyan mértékben károsították, hogy az még a szakszerű beavatkozással sem volt helyreállítható.

(Forrás: police.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.