Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2011. Július 31. 07:13, vasárnap | Külföld
Forrás: OrientPress

Koszovóban meghátrált a KFOR

Koszovóban meghátrált a KFOR

Meghátrált a KFOR Koszovóban, ahol a szerbek a napokban felgyújtottak két határátkelőhelyet.

A határvitába közben beavatkozott Szerbia is, a belgrádi kormány Koszovóval foglalkozó minisztere felszólította a koszovói szerbeket, hogy ne bontsák el a határátkelők felé vezető utakon felállított barikádokat. Borisz Tadics szerb elnök ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy továbbra is párbeszédre törekszenek a koszovói albán vezetéssel.

 

Napok óta tart a huzavona a koszovói-szerb határon. Először a koszovói albánok vették át a parancsnokságot, válaszul a szerbek felgyújtották a két átkelőt. A KFOR erők ezután vonultak ki a határra.

A koszovói szerbek lezárták a határátkelőhelyekre vezető utakat, hogy megakadályozzák a KFOR-katonák ellátását. A nemzetközi erőket ezután visszavonták. Parancsnokuk szerint nem akartak civil áldozatokat, ezért nem léptek fel a szerbekkel szemben.

Belgrád közben kettős játékot játszik. A szerb kormány Koszovóval foglalkozó minisztere azt üzente koszovói nemzettársaiknak, hogy ne hagyják el a barikádokat. A szerb elnök viszont azt állítja: a mostani válságot albán és szerb bűnözői csoportok idézték elő. Borisz Tadics szerint az Egyesült Államok pristinai nagykövetének kijelentései is erőszakra buzdítottak.

- Jó lenne, ha az amerikai nagykövet nem adna olyan nyilatkozatokat, amelyek agresszív fellépésre bátorítják a pristinai vezetést. Ezzel nagy mértékben hozzájárulna a békéhez, amire, mély meggyőződésem szerint, az amerikai adminisztráció is törekszik - mondta a szerb elnök, Borisz Tadics.

A szerb elnök azt mondja: Belgrád és Pristina között akkor folytatódhat a párbeszéd, ha a határátkelőhelyen helyreállnak a korábbi állapotok, vagyis visszakerül a határellenőrzés a koszovói szerbekhez. Tadics szerint ennek nincs alternatívája, mert a másik megoldás az erőszak, és a háború lenne. (rá)

hírTV

Címkék: koszovó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez