Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Május 08. 16:43, csütörtök | Helyi
Forrás: Fehér István Kommunikációs vezető

Klein Dávid nem hagy ökológiai lábnyomot az Everesten

Klein Dávid nem hagy ökológiai lábnyomot az Everesten

Egyre nagyobb gondot jelent a szemét a Himaláján.

Az idei tavaszi mászószezonban a szokásosnál jóval kevesebben próbálkoznak az Everest megmászásával, főként a déli oldalon történt tragikus lavinabaleset és a serpasztrájk következtében. Azonban az utóbbi években olyannyira fellendült a kereskedelmi expedíciózás a Himalájában, hogy a nepáli kormány egy új rendelettel próbál védekezni a környezetszennyezés ellen: minden expedíciónak 8 kg szemetet kell lehoznia magával az Everestről. Klein Dávid, aki a SPAR Everest Expedíció keretében kísérli meg a Csomolungma palack nélküli megmászását, nem hagy ökológiai lábnyomot maga után a hegyen.

A kereskedelmi expedíciózás és a Himalája-turizmus keretében sokan bőséges oxigénnel, masszív táborépítéssel és teherhordók hadával próbálnak feljutni a csúcsokra, ennek pedig elkerülhetetlen következménye, hogy rengeteg szemetet hagynak maguk után. A nepáli kormány ezért már több intézkedést hozott a hegyek védelme érdekében: 2010-ben nagyszabású szemétgyűjtést szerveztek több mint 30 serpa részvételével, akik csaknem 2 tonna hulladékot hoztak le a 8000 méter fölötti „halálzónából". Katmanduban kiállítást is nyitottak az összegyűjtött oxigénpalackokból, sátormaradványokból és gázfőzőkből, amelyeket művészek értelmeztek újra a környezetvédelem jegyében. Idén márciusban pedig bevezettek egy új rendeletet: minden expedíciónak 4000 dollárt kell letétbe helyeznie az alaptáborban, amelyet csak akkor kaphat vissza, ha 8 kg szemetet hoz vissza magával, és ad le az expedíció végén.

Klein Dávid hegymászó, aki a SPAR Everest Expedíció keretében tesz kísérletet a Mount Everest palack nélküli megmászására elmondta: „Több oka van annak, hogy oxigénpalack nélkül mászom. Egyrészt ez jelenti számomra az igazi sportteljesítményt, másrészt pedig ez a hegy és a természeti környezet valódi tisztelete. A nagy logisztikájú oxigénes csapatok rendszerint fent hagyják kiürült palackjaikat, ugyanis körülményes a több kilónyi felesleget továbbhurcolni. A nepáli és kínai kormány ezért az utóbbi pár évtizedben a jutalmazás, szabályozás és szankcionálás különféle kombinációjával próbálkozott, kisebb-nagyobb sikerrel. A környezetvédelmi letét és az expedíció méretének megfelelő szemét kvóta nagyon jó kezdeményezés. Bízom benne, hogy a Nepáli Turisztikai Minisztérium sikeresen tudja ösztönözni a hegyet meglátogatókat arra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk után. Az új nepáli szabály az én mászásomat azonban semmilyen módon nem befolyásolja: nem csak azért, mert én a hegy északi, kínai-tibeti oldalán mászom, hanem azért is, mert könnyű felszereléssel és palackozott oxigén nélkül mozgok, és nem kell több kiló elhasznált holmit – palackot, gázfőzőt – magammal cipelnem, legfeljebb néhány csokipapírt és üres konzervdobozt."

Klein Dávid hetek óta palack nélkül halad az Everesten, s természetesen semmit nem hagy maga után a hegyen. Az expedíció végeztével pedig az alaptáborban összegyűlt szemetet – külön csomagolva a biológiailag lebomló és nem lebomló anyagokat – átadják a kínai összeköttető tisztjüknek, aki elszállíttatja azt a kijelölt szelektív hulladékgyűjtő helyre. Mindemellett a SPAR Everest Expedíció kizárólag napelem paneleket használ az elektronikai berendezések működtetéséhez, így jutva zöld áramforráshoz.

„Igyekszünk minél több tanáccsal segíteni az expedíciókat és környezetbarát megoldásokra ösztönözni őket, hiszen a legapróbb dolgokon is sok múlik. Ahogy a SPAR Everest Expedíció esetében, úgy más expedícióknál is kizárólag lebomló szemeteszsákokat és csomagolóanyagokat használ ügynökségünk a Himalájában. Előnyben részesítjük a napelemeket az aggregátorokkal szemben. A hegymászóknak azt javasoljuk, hogy használják az úgy nevezett Restop biotasakokat, hogy a hó olvadásával a hegyen hagyott emberi széklet ne kerülhessen bele a gleccserpatakokba. Ezen kívül azt tanácsoljuk, hogy műanyagdobozok és üvegek helyett olyan újrahasznosítható fémdobozokat vigyenek magukkal, amelyek könnyebben összepréselhetőek és így egyszerűbben lehozhatóak a hegyről. Örülünk a nepáli kormány rendeletének, és a kezdeményezés komolyságáról tanúskodik, hogy alapos, több szintes ellenőrzést ígérnek a hatóságok, így bízunk benne, hogy senki nem fog tudni kibújni a kötelezettség alól" – mondta Dawa Sherpa, a SPAR Everest Expedíció szervezésében is közreműködő nepáli Asian Trekking Agency munkatársa.

A SPAR Everest Expedíció április 6-án indult és várhatóan május végén ér véget, amelynek keretében Klein Dávid hegymászó megkísérli oxigénpalack nélkül megmászni a világ legmagasabb hegyét. A Mount Everest 8848 méteres csúcsának – a legfrissebb statisztika szerint – eddig csaknem 5000 megmászását tartják számon. A Himalája-turizmus olyan méreteket öltött az utóbbi évtizedben, hogy az már káros a környezetre. Ezért szinte már mozgalommá vált az oxigénpalack nélküli csúcselérés, vagyis tisztán, saját erőből feljutni a világ tetejére. A SPAR Everest Expedíció honlapján (www.sparexpedicio.hu) bárki figyelemmel kísérheti Klein Dávid előrejutását a Mount Everesten, illetve exkluzív információkat tudhat meg az expedícióról, a hegymászásról, az érintett országokról, valamint a Himalájáról. A SPAR Hegymánia matricagyűjtő albuma, amelyben Dávid tanácsai és fotói is szerepelnek, a hegyvidék élővilágát mutatja be, erről a www.hegymania.hu honlapon lehet tájékozódni.

További felvilágosítás:

Fehér István Kommunikációs vezető

SPAR Magyarország Kft. 2060 Bicske, SPAR út

Mobil: 06 20 823 7082 ∙ Fax: 22 565 520

E-mail: istvan.feher@spar.hu

Kufár Róbert KRQ Kommunikációs Kft.

Mobil: 06 30 993 5976

E-mail: kufar.robert@krq.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 06. 09:48, hétfő | Életmód

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen, pedig 72 százalékuk szerint fontos a rendszeres testmozgás