Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Május 16. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Jót tett a kertenek a csapadékos idő

Jót tett a kertenek a csapadékos idő

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása jót tett a szabadföldi kertészeti kultúráknak, ugyanakkor az eső fokozza a fertőzések veszélyét

- ismerteti a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács legfrissebb helyzetjelentésében, amelyet szerdán juttatott el az MTI-nek.

A sok eső a talaj vízállapotát nagymértékben javította, és a lehűlés nem volt olyan mértékű, hogy károkat okozzon - hangsúlyozták.

A FruitVeB szakértői szerint a szabadföldi zöldségkultúrák közül a zöldborsótáblák állapota kielégítő, a gyökérzöldségek és a vöröshagyma esetében jó átlagos termés várható, a spárgatermést közepesre becsülik. A csemegekukorica, a paprika, a káposztafélék és a konzervuborka vetésterülete csökkent, a fűszerpaprikáé és az ipari paradicsomé nőtt - tették hozzá.

A gyümölcsök termésmennyiségét a tavaszi fagyok és a jégesők is befolyásolják, de a károk mértéke még nem ismert pontosan - közölték. Az őszibarack és a meggy közepes termést hozhat, a cseresznye az átlagosnál esetleg gyengébben, a szilva viszont jobban teremhet. Az alma virágzása kifejezetten gyengén alakult, és a fagyok is rontották a kilátásokat. Ezért legfeljebb közepes lehet a termésmennyiség, de a magas színvonalon művelt ültetvényekben elfogadható termés ígérkezik - olvasható a közleményben.

A szervezet hangsúlyozta, hogy a jelenlegi állapot alapján termékprognózist nem lehet fölállítani, szakszerű becslés csak később adható. A kórokozó baktériumoknak és gombáknak kedvező időjárás miatt a FruitVeB az eső végeztével mielőbbi növényvédelmi kezelések szükségességére figyelmeztet.

Címkék: csapadék, eső, kert, növény

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.