Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2022. November 30. 11:57, szerda | Helyi
Forrás: Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ

Hol készült az „angol” posztó?

Hol készült az „angol” posztó?

Középkori textilgyártásról szóló előadással folytatódik a Tornyai-múzeum régészeti sorozata

Márkavédelmi és minőségbiztosítási okokból alakult ki a 13. század végétől a textilek plombázásának hagyománya, amelyekről Dr. Mordovin Maxim, az ELTE Régészeti Intézetének docense tart előadást november 30-án 17 órai kezdettel a Tornyai János Múzeumban.

Vajon a hamisításbiztosnak látszó plombák tényleg megakadályozták a minőségi szövetek utánzását? Erről és ennek hódmezővásárhelyi vonatkozásairól – 2019-ben a tram-train nyomvonalán végzett műszeres felderítés során egy 17. századi, átlós szövésű anyag lezárására szolgáló textilplomba töredék került elő ‑ fog szólni a Korok, kultúrák, lelőhelyek című régészeti sorozat holnapi előadása.

Mordovin Maxim, a téma szakértője elmondta, hogy az ólomból készült textilbárcák a 14. századra már Európa-szerte használatosak és elterjedtek voltak, azért hogy a gazdaság motorját jelentő textiliparban az egyes városok termékeit egyértelműen be lehessen azonosítani. Ekkor alakult ki a mai értelemben vett márkavédelem, amely abban nyújtott eligazodást, hogy látni lehessen a számtalan, egymáshoz nagyon hasonló textiltípus közötti minőségi különbséget, illetve a különbségek mibenlétét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás