Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2015. Június 23. 10:23, kedd | Helyi
Forrás: Elek András- Emlékpont

Háború a felhők felett - Szegeden is

Háború a felhők felett - Szegeden is

Az 1944-1945. évi légi háború történetéről nyílik kiállítás június 23-án, kedden délután 5 órakor Szegeden, a Millenniumi Kávéházban.

Az eseményen köszöntőt mond Haág Zalán, Szeged város önkormányzati képviselője, a tárlatot Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője nyitja meg.

1944 kora nyarán– a normandiai partraszállás előkészítése, illetve a német háborús gépezet felmorzsolása érdekében – az angolszász légierő bombázásainak egyik kiemelt célpontjává vált Magyarország. Az Emlékpont tavalyi nagyszabású, számtalan világháborús repülőroncsot és relikviát bemutatót kiállítással emlékezett a stratégiai légi hadviselés áldozataira. A Háború a felhők felett című kiállítás (kurátor: Oláh András Pál történész) tablói most Szegeden is bemutatják a bombázások hatásait és eredményeit, az azokat végrehajtó szövetséges légierőt, a velük szemben álló magyar és német légvédelmet és nem utolsó sorban a civileket megóvni hivatott légoltalmat. A kiállítás bőséges képanyaggal és tartalmas szöveggel ellátott molinói képet adnak a légi harcokról, a Magyarországon lezuhant repülőroncsokról, a hazai roncskutatás eredményeiről, a hajózó hadifoglyok helyzetéről és a légi háborús propagandáról. A tárlat látogatói megismerhetik az eseményeket 1944. április 3-tól, az első nagy erejű amerikai légitámadástól kezdve az 1945. március végi utolsó bevetésekig, valamint a rombolások mértékét, a vasúti célok, az ipartelepek és az olajipari célok elleni támadások ‑ köztük a Szeged elleni pusztító bombázások ‑ történetét is bemutatja a kiállítás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.