Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Július 04. 10:29, kedd | Helyi
Forrás: Greendex Szemle

Ha így folytatjuk, a vártnál sokkal korábban bekövetkezik az ökológiai összeomlás

Ha így folytatjuk, a vártnál sokkal korábban bekövetkezik az ökológiai összeomlás

Pillanatokon belül átlépheti az emberiség azt a határt, ahonnan már nincs esély megállítani a globális ökológiai katasztrófát –

állítja a Nature Sustainability folyóiratban megjelent tanulmány, amely szerint a világ ökoszisztémáinak több mint egyötöde záros határidőn belül összeomlik, ha nem változtatunk.

Tényleg az összeomlás küszöbén áll a civilizációnk?

Egyre nagyobb szükség van arra, hogy elkezdjünk az adaptációval foglalkozni, tehát olyan utakat keressünk, melyek segítenek alkalmazkodni az egyre gyorsabban megváltozó körülményekhez.

Simon Willcock, az angliai Bangor Egyetem ökológus professzora által vezetett kutatócsoport a klímaforgatókönyvek és az ökológiai fordulópontok (ecological tipping points) egymásra hatását tanulmányozva észlelte, hogy az ENSZ szakértői által megállapított ökológiai összeomlás időpontja 2100 helyett akár már két évtized múlva valósággá válhat.

Az éghajlatváltozás vagy az erdőirtás hatásai mellett a kutatók a vízhiányt, a biológiai sokféleség csökkenését, az ökoszisztémák degradációját, továbbá a környezetszennyezéseket is számításba vették. Az ökológusok a Húsvét-szigetek és az indiai Csilka-lagúna két-két ökoszisztémáját vizsgáltak egy számítógépes modell segítségével. Kiderült, hogy az összeomlással végződő forgatókönyvek esetében elegendő volt csak 15 százalékkal növelni a folyamatokat negatív irányba befolyásoló faktorok számát, illetve erősségét ahhoz, hogy a rendszer összeomoljon. Az összeomlások a jelenlegi tendencia alapján is bekövetkeznek, de további stresszfaktorok hozzáadásával 38-81 százalékkal rövidül le a teljes összeomlásig hátra lévő idő.

A kutatók szerint, ha egy ökoszisztéma egy részét fenntarthatóan kezelik is, az új stresszhatások, például a globális felmelegedés és a szélsőséges időjárási események az összeomlás felé billenthetik az egyensúlyt. Azonban Willcock elmondta, hogy a lesújtó eredmények ellenére elemzésük pozitív lehetőségekkel is kecsegtet, mivel kiderült, hogy egyetlen kis léptékű pozitív változás a rendszer egészének egyensúlyát stabilizálhatja. Az ökológus professzor szerint azonban sietni kell, mert az idő gyorsabban fogy, mint azt a legtöbben gondolnák.

(Forrás: theguardian)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.