Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2019. Április 15. 10:42, hétfő | Helyi
Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Gyermekvasutas relikviák kerültek elő Hűvösvölgyben – 50 évvel ezelőtt elhelyezett időkapszulát nyitottak fel

Gyermekvasutas relikviák kerültek elő Hűvösvölgyben – 50 évvel ezelőtt elhelyezett időkapszulát nyitottak fel

A Gyermekvasút hűvösvölgyi állomásépületének alsó szintjén, a gyermekvasutasok zászlófelvonási helyénél 1969-ben befalaztak egy időkapszulát, amelyet az emléktábla felirata szerint 2019 tavaszán lehetett kinyitni.

Az időkapszula felnyitására a Gyermekvasút napján került sor, amikor a kisvasút 71. születésnapját is ünnepelték. Közel kétszáz egykori úttörő- és gyermekvasutas figyelte várakozással, amint Sásdi Zoltán, az Úttörővasút egykori üzemfőnöke Vólentné Sárvári Piroskával, a MÁV Zrt. üzemeltetési főigazgatójával kibontotta a félévszázados csomagot.

A nemzetiszín szalag és a vasutas körökben ismert ólomzár alatt alufólia őrizte a hatvanas évek budapesti Úttörővasútjának megannyi emlékét: előkerültek menetjegyek, újságcikkek és névsorok. A kincsek között volt az Úttörővasút 20 éves fennállásának (1968) jubileumi kiadványa, illetve szakmai kitüntetések. Több rajzos beszámoló a kisvasutasok pezsgő közösségi életéről, a vasúti szolgálaton kívüli programjairól ír. Az időkapszula mellé lezárt borítékban egy levelet is tettek, melyben az akkori úttörővasutasok üzenete olvasható a jövő kisvasutas nemzedékeinek. A csomag tartalmát a Gyermekvasút hűvösvölgyi múzeumában állítják ki április végétől.

A Gyermekvasút első szakaszának építését 71 évvel ezelőtt, április 11-én kezdték el a Széchenyi-hegyen. Az egész évben üzemelő kisvasúton a szolgálatot átadása óta 10-14 éves korú gyermekek látják el, 2015-ben a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült a közel 12 kilométeres vonal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 12:18, kedd | Életmód

Filmrészletek kerültek elő az Egri csillagok első filmváltozatából

Az Egri csillagok első filmváltozatának több filmdarabkája került elő az egykori főszereplő hagyatékából, aki Vicuskát alakította az 1923-ban forgatott produkcióban.

2024. Május 21. 12:17, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is

2024. Május 21. 10:49, kedd | Sport

A közép-európai FIA F4 bajnokság nyitóhétvégéje az új hazai pályán a Balaton Park Circuit-en

A mezőny nagy része már a hét közepén megkezdte a munkát. A GRT az autót hibátlanul felkészítette pilótánk pedig körről-körre alkalmazkodott az autóhoz és a körülményekhez, így magabiztosan vághattunk neki a hétvégének.