Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Február 13. 11:51, hétfő | Helyi
Forrás: Major András

Ezért kellenek energiatárolók és új szélerőművek Magyarországnak

Ezért kellenek energiatárolók és új szélerőművek Magyarországnak

Nap- és szélerőművek nélkül a fenntartható energiarendszerre való átállás nem lehetséges,

de változó rendelkezésre állásuk ma még jókora bizonytalansági tényező az ellátás szempontjából, amire az év legmagasabb energiafelhasználású időszakának adatai is rávilágítanak.

A napenergia-termelés az éven belül a téli hónapokban a legalacsonyabb Magyarországon és egész Európában, ezzel szemben a szélerőművek jellemzően a hideg évszakban állítják elő a legtöbb villamos energiát. Ott, ahol mindkét technológiából jelentős kapacitás áll rendelkezésre, e két hatás bizonyos mértékig kiegyenlíti egymást. Azokban az országokban azonban, ahol kevés a szélerőmű, például Magyarországon, az időjárásfüggő megújulók épp akkor járulnak hozzá legkevésbé az ellátáshoz, amikor az energiafogyasztás a fűtési igény miatt megugrik. Ez az időszak az ellátásbiztonság szempontjából egyre kritikusabb, mert bár a megújulókapacitás folyamatosan bővül, a fosszilis termelésre a klíma- és energiafüggetlenedési célok miatt egyre kevésbé számíthatunk. A helyzetet hosszú távon a megújulós erőművek és a különféle energiatároló technológiák elterjedése, valamint az energiahatékonyság növelése kezelheti, de a folyamatos (zsinór-) termelésre képes, ma a villamosenergia-rendszer egyensúlyát is nagyrészt biztosító hagyományos erőművekre még várhatóan így is sokáig szükség lesz.

A téli időszakban a szélkerekekre nagy szükség lenne, ezért lenne célszerű itthon növelni a számukat.

Mélyponton a napenergia-termelés

2022-ben a magyarországi (bruttó) erőművi áramtermelésnek összességében már 9,13 százalékát adták a naperőművek (a háztartási méretű – HMKE – és saját célra termelő napelemes rendszereket nem számítva). A súlyuk négy év alatt több mint tízszeresére nőtt a termelési mixben a 2018-as 0,85 százalékról. Tavaly tehát már minden itthon megtermelt 10 egység áramból 1-et a naperőművek állítottak elő. Ez ugyan nemzetközi szinten is komoly eredmény, de a képet árnyalja, hogy a napelemparkok beépített teljesítőképességük alapján már a hazai villamosenergia-rendszer közel negyedét adják (22,99%, 2525 MW/10 981 MW). Annak az oka, hogy az erőművek teljesítménye elmarad az elméleti termelési maximumot jelző beépített teljesítőképességi aránytól, az, hogy mivel a naperőművek teljesítménye az időjárástól függ, a hagyományos erőművekhez képest alacsonyabb kihasználtságra képesek. Míg a paksi atomerőmű kihasználtsága éves szinten 90 százalék körül szokott alakulni, addig a napelemparkoké 2022 egészében csak 17,14 százalék volt, és ez ráadásul rekord értéknek is számít.

A naperőművek termelése az éven belül szezonális ciklikusságot mutat, amit a Nap égen megtett pályájának alakulása határoz meg. A nyári hónapokban a naperőművek kihasználtsága akár a 30 százalékot is megközelítheti, télen viszont a havi kihasználtság akár 4 százalék alá is eshet. 2022 decemberében a magyarországi nagy naperőművek kihasználtsága mindössze 4,67 százalék volt, így a teljes hazai erőművi termelésnek csupán 3,04 százalékát biztosították az év utolsó hónapjában, miután a nyári hónapokban átlagosan 14 százalék feletti arányt hoztak. A tavaly decemberi gyakran felhős időjárás egyébként az elmúlt évek átlagánál valamivel rosszabb feltételeket biztosított a hazai napenergia-termeléshez (az éves átlagos kihasználtság 2016-tól: 5,66%, 5,62%, 4,73%, 4,77%, 3,1%, 5,04%, 4,67%). Dacára a fotovoltaikus kapacitás rekord mértékű bővülésének, az Európai Unió egésze is kevesebb nap- és szélenergiát állított elő decemberben, mint egy évvel korábban.


Tavaly az éves termelés 10%-át adták a napelemek, de télen visszaesik a hatásfokuk.

Csúcsra járó szélerőművek

A szélerőművek termelése az EU-ban az októbertől márciusig terjedő időszakban a legmagasabb. Magyarországon gyakran áprilisban és májusban is az átlagnál nagyobb kihasználtsággal működnek a turbinák. A szélerőművek kihasználtsága nagyrészt a technológia jellegéből adódóan jóval magasabb, mint a naperőműveké, utóbbiak 17 százalék körüli értékével szemben itthon 2021-ben 22,72 százalékot ért el, 2020-ban pedig 22,53 százalékot. A magasabb kihasználtságnak köszönhetően a naperőműveknél jóval kisebb (323,3 MW beépített teljesítőképességű) hazai szélerőműflotta méretéhez képest jelentősebb mértékben képes hozzájárulni a magyarországi villamosenergia-ellátáshoz. Noha a villamosenergia-rendszer beépített teljesítőképességének csak 2,94 százalékát teszi ki, 2022-ben a teljes hazai erőművi termelésnek 1,74 százalékát adta, vagyis míg kapacitásméretben csak a naperőművek nem egészen 14 százalékát teszik ki, az itthon termelt szélenergia mennyisége megközelíti a napenergia 20 százalékát.

A szélerőművek magasabb kihasználtsága és a szezonalitás hatása a téli hónapok termelési adataiban mutatkozik meg a leglátványosabban. 2022 januárjában a napenergia részaránya a hazai termelésben 3,7 százalék volt, a szélenergiáé pedig 2,72 százalék. Februárban 6,57 és 3,29 százalék volt a két érték, míg a tavalyi utolsó hónapban a napelemparkok a teljes hazai erőművi termelésből 3,04, a szélerőművek pedig 1,76 százalékkal vették ki a részüket. Vagyis hiába a beépített teljesítőképesség szempontjából többszörös méretkülönbség a naperőművek javára, a megtermelt energia tekintetében a tavalyi téli hónapok mindegyikében kevesebb mint kétszeres volt a szorzó a szélerőművek termeléséhez képest.

Érzékeny megújulók

A mostani tél eddigi legnagyobb áramfogyasztását a karácsony hetét megelőző hét hozta, amikor a hazai villamosenergia-rendszer terhelése többször meghaladta a 7000 MW-ot (a rekord 7396 MW, 2022. január 25-éről). Ugyanekkor a már akkoriban is 2500 MW körüli napelempark-flotta dél körüli csúcstermelése a borús idő miatt a hét több napján nem érte el az 500 MW-ot, sőt olykor a 300 MW-ot sem. A kevésbé szabályos ciklikusságot mutató szélerőművi termelés az időszakban szintén nem volt kiemelkedő, a turbinák több napon is – éppen a legnagyobb fogyasztású (rendszerterhelésű) órákban – nulla közeli termeléssel (nem) üzemeltek.

A január 16-i héten az enyhe hőmérséklet miatt a fogyasztás is alacsonyabb volt az ilyenkor szokásosnál, ezzel együtt a naperőművek dominálta hazai megújulós erőművi flotta a nagyrészt borult, ködös, esős idő miatt az adott hétre vetítve átlagosan csak 5,6 százalékban, míg a naperőművek mindössze 1,6 százalékban fedezték az áramfogyasztásunkat. A termelés szempontjából kedvezőtlenebb időjárású napokon a naperőművek még a déli órákban is legfeljebb 3-4 százalék körül teljesítettek. Az összes megújuló részaránya is 10 százalék alatt volt. Ez megmutatja az időjárásfüggő megújuló források érzékenységét – fogalmaz a rendszerirányító Mavir. (A teljes hazai termeléshez viszonyítva néhány tized százalékponttal magasabb arányszámok jönnek ki, mivel a felhasználást jórészt az áramimport fedezte.)

Télen leesik a megújuló áramtermelés, pedig ilyenkor a legnagyobb a fogyasztás.

Ez az érzékenység vagy kiszámíthatatlanság persze a másik irányban is működik. A naposabbá és szelesebbé váló időjárásnak köszönhetően január végén változás kezdődött, és a hazai nap-, illetve szélenergia-termelés is erősödött. Ezekben a napokban a szélerőművek kihasználtsága hosszabb ideig 80 százalék körül alakult, a naperőműveké pedig február második hetében a déli csúcsórákban már megközelítette a 70 százalékot. Miután ez az időszak egyúttal a külső hőmérséklet csökkenését – ezáltal a villamosenergia-igény erősödését – is hozta, a megújulóenergia-termelés növekedése, mondhatni, a legjobbkor következett be.

Míg kis mérete miatt a hazai szélerőműflotta magas kihasználtság esetén sem képes a fogyasztás nagy részének fedezésére, a naperőművek termelése dél körül már ekkor is a felhasználás mintegy harmadát volt képes fedezni. A napenergia bizonyos időszakokban az áramimportot is eltüntette, sőt, a napelemeknek is köszönhetően február elején már ismét előfordult olyan rövidebb időszak, amikor Magyarország nettó áramexportőri pozícióba került. Február 9-én dél körül a napenergia-termelés már a 2022 júliusában született 1859,2 MW-os termelési csúcsot is megközelítette a csaknem 1800 MW-os termeléssel. A folyamatos erőmű-telepítések miatt pedig borítékolható, hogy a tavaszi és a nyári hónapokban többször is rekordok fognak dőlni.

Főszerepben a hagyományos erőművek és az import

A napnyugta utáni esti órákban persze a derült, verőfényes napokon sem tudnak termelni a fotovoltaikus erőművek, márpedig a rendszerterhelés a téli időszakban sötétedés után éri el a csúcsát. A termelt nap- és szélenergia ma még „valós időben”, nagyrészt tárolás nélkül is megtalálja fogyasztóit az egyre jobban integrálódó európai árampiacon. A következő években azonban egyre nagyobb része akkumulátoros és egyéb energiatároló megoldásokba kerülhet (lásd például a zöldhidrogént), amelyek a téli estéken is lehetővé teszik majd a nappal és nyáron megtermelt nap- (és szél-)energia akár fűtési célú felhasználását is. Addig a Magyarországon rendelkezésre álló tiszta megújuló energiaforrások közül érdemi vízenergia hiányában a – ma még viszonylag kicsi, de a kormányzati tervek szerint jelentős bővülés előtt álló – szélerőmű-állomány tud hozzájárulni az ellátáshoz, aminek zömét egyelőre továbbra is a hazai hagyományos (fosszilis és nukleáris) erőművek, valamint a tetemes import biztosítja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni