Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2014. Május 20. 11:40, kedd | Helyi
Forrás: (Göbl Vilmos-sajtóreferens)

Egyedülálló vizsgálat Hódmezővásárhelyen

Egyedülálló vizsgálat Hódmezővásárhelyen

Az élsportolókat, az olimpikonokat versenyek előtt, valamint a legjobban felszerelt klinikai osztályokon kezeltek fizikai erőnlétét, valamint egészségét terheléses, vagy más néven sportlaboratóriumokban vizsgálják.

Ez olyan, mint ha egy konditeremben bicikliznénk vagy futnánk, miközben a legmodernebb orvosi műszerek figyelik teljesítményünket, a tüdőnk, szívünk működését. A vizsgálathoz szükséges spiroergométer csak kevés városban érhető el Magyarországon, a vizsgálat is költséges.A GOP-1.1.1-11-2011-0081 pályázati támogatásnak köszönhetően ez év tavaszán Hódmezővásárhelyen 150 diák kap lehetőséget arra, hogy ingyenesen részt vegyen egy spiroergometriás vizsgálaton, azaz mintegy 15 perc szobakerékpározás közben edzettségéről és erőnlétéről is pontos képet kap. A vizsgálat nem jár fájdalommal, nem történik vérvétel, és egészségügyi, orvosi felügyelet mellett történik.

Május 20-án, kedden 17 óra 30 perckor Katona Márta professzor asszony szakmai felügyeletével kerül sor a vásárhelyi diákok vizsgálatára.

Katona Márta az idei évben az egészségügyben adományozható egyik legrangosabb elismerést, Batthyány-Strattmann László-díjat kapott. A Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika és Gyermek-egészségügyi Központ egyetemi tanára korábban már kapott Fonó Renée-, Bókay János- és Virginia Apgar-díjat is a gyermekgyógyászatban végzett munkájáért, tavaly pedig az egyetem Szent-Györgyi-emlékérmét is átvehette.

Katona Márta 1976-ban szerzett diplomát Szegeden, azóta a gyermekklinikán dolgozik. Gyermekgyógyász, gyermekkardiológus és újszülött-gyógyász szakvizsgát is szerzett, néhány éve magzati szívultrahangot is végez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 15:08, szerda | Bulvár

Hollywoodi világsztárokkal várja látogatóit a Budapest Comic Con

Idén is megrendezik Magyarországon a világ legnagyobb és legjelentősebb popkulturális eseményét, a Comic-Cont:

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink