Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Május 08. 16:20, csütörtök | Helyi
Forrás: (Elek András-sajtóreferens)

Dallamok több tucat gitáron

Dallamok több tucat gitáron

Egészen különleges zenei élményt ígért a Kanadában élő Steve Savanya koncertje május 17-én, szombat 19 órától a BFMK-ban.

Egészen különleges zenei élményt ígért a Kanadában élő Steve Savanya koncertje május 17-én, szombat 19 órától a BFMK-ban. Steve-vel május 8-i szegedi fellépése előtt beszélgettünk. Egyetemista korában kezdett zenével foglalkozni még idehaza a 70-es években Savanya István, egy szegedi zenekar vezetőjeként. Majd elkerült Kanadában ahol főiskolai tanárként belefolyt a kanadai magyar kulturális életbe szervezőként és előadóként.

https://www.youtube.com/watch?v=_Mz6H7Wvgrk#t=90


Versírással, zeneszerzéssel már 20 éve foglalkozik, de több színpadi mű zenéjében is közreműködött. Magyarországra 10 éve rendszeresen hazalátogat. Idei koncertjeire Pomázi Zoltán, a Bojtorján együttes frontembere is gyakran elkíséri, aki új lemezt állított össze az általa megzenésített versekből. Ezek mind olyanok mint Steve Savanya dalai.

https://www.youtube.com/watch?v=DxSKV0DKy-I#t=71


A vásárhelyi koncert nagyon különleges lesz. Több mint 20 gitárt állít Steve maga mellé a színpadra, azért mert mind különbözőképpen van hangolva, mind egy-egy dal egyedi hangulatát hivatott kísérni. Zeneileg a country áll a legközelebb a gitárművészhez, de az észak-amerikai blues-zal átitatott zenei világ is megjelenik a dalokban. Emellett szívesen merít a magyar népzenei motívumokból is.

https://www.youtube.com/watch?v=dy-DL1b6PRA


Steve Savanya elmondta, 15 ezres magyarság él lakóhelyén Caglary környékén, melyből ezren aktív részesei a kinti magyar kulturális életnek. Egyfajta zenei missziónak tekinti munkásságát. Dalaiban a legfontosabb, hogy ne legyen versengés a zene és a szöveg között - vallja a művész.

https://www.youtube.com/watch?v=kQ-dpTYBfFs#t=85


Pályafutása során olyan nevekkel zenélt együtt mint a Bojtorján, a 100 Folk Celsius, Bródy János,a Benkó Dixieland Band, a Molnár Dixieland Band, vagy az East Jazz. Együtt állt a színpadon Donovannal, a Fonográf együttessel, Dévai Nagy Kamillával, Jim Keelaghannal, Szakcsi Lakatos Bélával, Tolcsvay Bélával, George Hamiltonnal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni