Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2012. Március 17. 07:05, szombat | Külföld
Forrás: mno / MTI

Békésen vonultak a Waffen SS egykori katonái

Békésen vonultak a Waffen SS egykori katonái

Csaknem 1500 ember vett részt pénteken Rigában a Waffen SS egykori lett katonáinak felvonulásán.

A menet végpontjától, a Szabadság-emlékműtől 30 méterre tartották meg ellentüntetésüket oroszok – mintegy százan –, akik viszont a zsidók és más kisebbségek ellen elkövetett háborús bűnökre emlékeztek. A demonstrációk békésen zajlottak le.

Noha az illetékes önkormányzat biztonsági okokból betiltotta a veteránok és támogatóik tüntetését, a rigai bíróság csütörtökön engedélyezte azt és az antifasiszták megemlékezését is.

Az évente megrendezett parádé mindig felkavarja a kedélyeket: Moszkva és Lettország orosz kisebbsége a nácizmus dicsőítését látja benne, úgy gondolja, hogy az ünnepség sérti azoknak a millióknak az emlékét, akik harcban meghaltak a Németország elleni háborúban. A megemlékezés támogatói viszont a függetlenségi küzdelemre emlékeznek vele. Az indulatok ellenére pénteken nem történt incidens, igaz, több mint ezer rendőr gondoskodott arról a helyszínen, hogy ez így legyen.

Az AP amerikai hírügynökség jelentésében kiemelte, hogy a tüntető oroszok transzparenseikre a holokauszt képeit tették, melyeket akasztófára emlékeztető fapóznákra tűzve tartották a magasba.

A lett kormány álláspontja az, hogy a Lett Légió harcoló alakulat volt, amelynek egyetlen tagját sem ítélték el légionista minőségében háborús bűnökért. Az alakulatba kötelező sorozással kerültek be a katonák, aki ki akart bújni a szolgálat alól, az börtönt, később halálbüntetést kockáztatott. A kormány mindazonáltal a korábbi évektől eltérően az idén már elhatárolta magát a légiósok menetétől. Sokak szerint ez éppen annak a jele, hogy az ország vezetése még nem nézett szembe az ország történetének e sötét korszakával.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik