Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2015. Május 11. 12:13, hétfő | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

Barcsay tárlat a Tornyai János Múzeumban

Barcsay tárlat a Tornyai János Múzeumban

Zajlik a rendezés a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben.

Újabb képzőművészeti szenzációval készül Hódmezővásárhely városa: a 20. századi magyar művészet rejtélyes alkotója, Barcsay Jenő a festő, a tanár műveiből nyílik kiállítás május 17-én a Tornyai János Múzeumban. Az elmúlt héten több mint háromszáz Barcsay alkotás érkezett a hódmezővásárhelyi közgyűjteménybe, ahol jelenleg a tárlat rendezése zajlik.

Barcsay Jenő a 20. századi magyar művészet egyik legjelentősebb egyénisége, enigmatikus alakja, akinek saját kortársaira és a következő nemzedékre gyakorolt hatása alapvetően határozta meg a háború utáni magyar művészet arculatát. Az új kutatási eredményeket publikáló és a teljes életművet bemutató hódmezővásárhelyi kiállítás egyrészt tisztelgés a 115 éve született Barcsay Jenő munkássága előtt ‑ nem mellesleg éppen hatvan éve nyerte el a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai plakettet ‑, másrészt lehetőséget nyújt az életmű újraértelmezésére. Barcsay hat évtizedet átfogó munkássága során következetesen és tudatosan alakította ki jellegzetes stílusát, amelynek motívumkincse egész életművében mindig a valós környezet látványából fakadt, azonban ezt a primer élményt egyre elvontabb formavilágban, absztrakt festői megoldásokkal dolgozta fel.

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, a szentendrei Ferenczy Múzeum, Barcsay Jenő Gyűjteménye és a Tornyai János Múzeum közös kiállítása május 17-én, vasárnap délben nyílik meg a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható