Városlista
2025. június 20, péntek - Rafael

Hírek

2020. Július 28. 20:36, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs

Az elcsent élesztő és a csöpögő gerenda

Az elcsent élesztő és a csöpögő gerenda


A kovászos kenyér titkai

A Tornyai János Múzeum feladata a régi korok tárgyainak, dokumentumainak gyűjtése mellett a hozzájuk kapcsolódó hagyományok és ismeretek felkutatása és bemutatása is. Erről Terendi Viktória, a közgyűjtemény néprajzkutatója szólt a múzeum Nyári konyha című workshop-sorozatának szombati nyitórendezvényén a Népművészeti Tájházban, ahol a program résztvevői kovászos kenyér hagyományos készítésének titkaiba nyertek bepillantást.

A dagasztás folyamata annak idején két órán át is tartott, az akkori öt-hatkilós kenyér fárasztó előkészítéséről az asszonyok úgy tartották, hogy addig nem lesz jó, „amíg nem csöpög a gerenda”, azaz amíg nem verejtékezik az ember homloka. A kenyérkészítés ismeretei anyáról leányra szálltak, s a vásárhelyi leányok addig nem is mehettek férjhez, amíg nem tudtak jó kenyeret sütni. A helyi családok sok kenyeret fogyasztottak, voltak, akik a húsleveshez, vagy a dinnyéhez is kenyeret ettek.

Az élesztőt eleink komló és búzakorpa felhasználásával készítették, s feljegyezték, hogy az egyik gazdasszony, akinek nem sikerült az élesztője, egy pár piros papucsot ígért a szomszéd cselédjének, ha elcsen a náluk készült pár-nak nevezett élesztőből.

Az élesztőből liszttel és vízzel készült a kovász, amelyet további liszttel szaporítva kidagasztottak, s lett belőle a kenyér. Mint azt a tájházban Sipos Róbert bemutatta, a mai háziasszonyok is süthetnek kenyeret a hagyományos módon: a kovász hűtőszekrényben akár hetekig is eltartható, s elkészíthetik a kenyeret elektromos, vagy gázsütőben is.


A sorozat következő foglalkozására augusztus 8-án kerül sor, amikor a gyümölcsök és zöldségek hagyományos tartósítási módszereit ismerhetik meg a program látogatói.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Június 20. 07:36, péntek | Külföld

Parajd - Újabb beomlások nyomán ismét sós víz került a Korond-patakba

A vízzel elárasztott parajdi sóbánya régi részlegénél csütörtök hajnalban történt újabb beomlások nyomán ismét sós víz került a Korond-patakba, növelve annak sótartartalmát

2025. Június 20. 07:35, péntek | Belföld

Agrometeorológia: egyre súlyosabb a mezőgazdasági aszály

Egyre súlyosabb a mezőgazdasági aszály az országban és a következő 8-10 napban sem várható számottevő csapadék; egyre inkább felsejlik a 2022-es történelmi aszály rémképe

2025. Június 20. 07:33, péntek | Belföld

Nyár közepéig 131 új Credobus érkezik a MÁV Személyszállítási Zrt.-hez

Nyár közepéig 131 darab új Credobus-t ad át a MÁV Személyszállítási Zrt.-nek a Kravtex-Kühne csoport. Az első járművek már forgalomba álltak a Balaton térségében

2025. Június 20. 07:32, péntek | Belföld

NGM: hat helyet javított Magyarország az IMD nemzetközi versenyképességi ranglistáján

Magyarország hat helyet előrelépve a 48. lett a svájci IMD intézet legfrissebb nemzetközi versenyképességi ranglistáján.