Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2014. December 19. 10:54, péntek | Helyi
Forrás: Török Anita-sajtóreferens

Aradon emlékeznek a román forradalom vásárhelyi mártírja

Aradon emlékeznek a román forradalom vásárhelyi mártírja

Negyedszázada lőtték le Tóth Sándor gépkocsivezetőt.

A román forradalom hódmezővásárhelyi mártírjára, Tóth Sándor gépkocsivezetőre emlékeznek december 23-án, kedden 12 órakor Aradon a Maros-hídnál álló emlékhelyen. A 44 éves, háromgyerekes férfi segélyszállítmányt vitt 1989 decemberében Romániába; az aradi újhíd feljárójánál érte a halálos lövés. A tragédia 25. évfordulóján rendezett megemlékezésen részt vesz Dr. Kószó Péter, a dél-alföldi város alpolgármestere, Dr. Grezsa István miniszteri biztos, valamint Tóth Sándor özvegye és családtagjai is.

Hódmezővásárhely a temesvári felkelés 1989. december 17-i kirobbanásától kezdve élénk figyelemmel és nagy együttérzéssel követte az események alakulását. December 22-én „Romániáért, Erdélyért” címmel tartottak több ezer fős szolidaritási tüntetést és adománygyűjtést a temesvári felkelés megsegítése céljából a vásárhelyi Kossuth téren. Az áldozatkészség szimbóluma volt az az idős hölgy, aki a segélyszállítmányhoz egy otthonról hozott megbontott kilós kristálycukorral tudott hozzájárulni. A helyben összegyűlt adományokból ‑ a „Pesti Csemege” vezetője nyitotta ki a bezárt üzletet, hogy a segélyszállítmány összeállításához bevásárolhassanak ‑ még aznap este konvoj indult Arad érintésével az ostromlott Temesvárra. Tóth Sándorra véletlenül, sorsszerűen esett a választás: eredetileg egy másik sofőr vállalta volna a fuvart, ő azonban otthon felejtette az útlevelét. Huszonharmadikán hajnali 2 órakor az aradi újhíd feljárójánál ‑ nagy valószínűség szerint szemből leadott géppisztolysorozatból ‑ érte halálos lövés a háromgyermekes gépkocsivezetőt.

A vásárhelyi mártír holttestét december 27-én hozták haza, temetésére 1990. január 3-án került sor, százak kísérték utolsó útjára a romániai forradalom egyetlen magyarországi áldozatát. Tóth Sándor emléke azóta összeköti Aradot és Hódmezővásárhelyt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt