Városlista
2024. június 2, vasárnap - Anita, Kármen

Hírek

2019. Március 07. 16:43, csütörtök | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Amszterdamban szerzett tapasztalatokat a Tornyai-múzeum művészettörténésze

Amszterdamban szerzett tapasztalatokat a Tornyai-múzeum művészettörténésze

A holland főváros múzeumainak működésébe nyertek bepillantást a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ Cselekvő közösségek projektjének résztvevői négynapos tanulmányútjukon.

A magyar szakemberek között ott volt a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum művészettörténésze, Képiró Ágnes is.

A látogatás során felkeresték a város történetét bemutató Amsterdam Museumot, az utca művészetét, közte a graffitit is megmutató Street Art Museumot, valamint a második világháborúban Hollandia német megszállásának történetét feldolgozó Verzetsmuseumot is.

Utóbbi kiállítóhely – szakmai koncepciójában hasonlóan a hódmezővásárhelyi Emlékponthoz és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyhez – személyek, gyermekek és családok történetén keresztül mutatja be a negyvenes évek közepének világát és a holland ellenállás történetét.

Képiró Ágnes elmondta: a múzeum munkáját több mint ötven önkéntes felnőtt és közösségi szolgálatot ellátó fiatal segíti, akik a felkészítést követően tárlatvezetéseken és a múzeum környéke épületeinek történetét bemutató sétákon juttatják ismeretekhez a látogatókat. A holland szakemberek hangsúlyt fektetnek a fiatalok megszólítására, ezért egy helyi iskola tanáraival és diákjaival együttműködve olyan munkafüzetet dolgoztak ki, amelynek alkalmazásával a fiatal látogatók a kiállítást csoportosan és egyénileg is megismerhetik.


A tanulmányút során nemcsak a holland gyakorlat tárult fel a hazai szakemberek előtt, hanem saját tapasztalataikat is megosztották, hogy azokat hazatérve saját intézményeikben alkalmazhassák.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Június 02. 07:41, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 22. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Június 02. 07:37, vasárnap | Sport

Bajnokok Ligája - Tizenötödször nyert a Real Madrid

A Real Madrid nyerte a labdarúgó Bajnokok Ligája 2023/24-es kiírását, amelynek szombati döntőjében 2-0-ra legyőzte a Borussia Dortmundot a londoni Wembley Stadionban.