Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Május 14. 13:27, szerda | Helyi
Forrás: (Cs. Sárkány Beáta szakaszvezető)

Amikor a zenészek ünnepelnek

Amikor a zenészek ünnepelnek

Minden évben van egy nap, amikor a katonazenészek nem azért játszanak, mert résztvevői egy ünnepségnek, hanem azért, mert ők maguk az ünnepeltek.

Nem volt ez másképp idén áprilisban sem, amikor a debreceni és a hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar a Magyar Katonazene Napja alkalmából számos esemény főszereplője volt.

Április 30-a, Lehár Ferenc születésnapja- a magyar katonazene napja. Ez a nap csak a katonazenészekről szól - de nem csak a katonazenészeknek. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban rendezett ünnepi állománygyűlésen ebből az alkalomból két bocskais zenész, Kerekes András törzsőrmester és a hódmezővásárhelyi Dudás-Szabó István főtörzsőrmester is elismerésben részesült. Hagyomány, hogy minden évben, amikor a magyar katonazenét ünnepeljük, bemutatkozik egy helyőrségi zenekar. Ezúttal Pál István százados, a debreceni Helyőrségi Zenekar karmestere beszélt a debreceni katonazenészekről azon a szakmai szimpóziumon, amelyre az ünnepi állománygyűlést követően került sor. A hallgatóság a zenekar elmúlt hatvan évéről és megalakulásáról hallhatott részletes beszámolót a karmestertől, aki elmondta: „Ahogy a Bocskai-dandár, úgy zenekaraink is nagy figyelemmel ápolják hagyományaikat és gyűjtik, kutatják az információkat és az archív anyagokat elődeikről. A korábbi karmesterek munkássága nagyban hozzájárult ahhoz, hogy méltán elismertté váljanak a debreceni és a hódmezővásárhelyi katonazenészek, ezért is olyan fontos az elődök tisztelete és a hagyományok ápolása." Ez az év azért is jelentős, mert a debreceni Helyőrségi Zenekar idén ünnepli fennállásának hatvanadik évfordulóját, és ez a jubileum az egész 2014-es esztendőt meghatározza a bocskais zenészeknél.

A nap zárásaként a debreceni és a hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekarok adtak ünnepi díszhangversenyt a Honvéd Kulturális Központ színháztermében. Ilyen jellegű közös munkára évek óta rendszeresen sor kerül, hiszen minden évben, a hagyományos debreceni Adventi Koncerten is együtt játszanak a két helyőrség zenészei.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk