Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2014. Május 26. 17:19, hétfő | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

Altisztjelöltek felkészítése a leendő beosztásukra

Altisztjelöltek felkészítése a leendő beosztásukra

Harcászati tantárgy gyakorlati részét oktatták az altisztjelölteknek május közepén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

Az MH Altiszti Akadémia (MH AA) lövész altiszti szaktanfolyamának - jelenleg még legénységi állományú - hallgatói olyan, a csapatoknál már több éves tapasztalattal rendelkező szakaszvezetők, akik katonai pályájukat hivatásos altisztként folytatják majd.

A hódmezővásárhelyi laktanya helyőrségi gyakorlóterénaz altisztjelöltek a parancsnokságuk alá rendelt rajjal, harci menet megszervezését és végrehajtását gyakorolták. A feladat kivitelezése lehetőséget adott a hallgatóknak begyakorolni a különböző harcászati mozzanatokat, mint például az ellenség rejtőzködésére alkalmas területek átvizsgálását (erdő pamacsok), veszélyes terepszakaszok leküzdését illetve az ellenséges váratlan támadásra történő reagálást. Erdős területre történő behajtásnál, a harcjármű biztosítási fedezete mellett annak állománya átvizsgálta az erdőt, ahová a technikai eszközzel csak ezután hajtottak be és folytatták a menetet a kijelölt útvonalon. A másik foglalkozási helyen, kis erejű ellenséges támadásnál a terepkutató járőrnek le kellett küzdenie az ellenséget ahhoz, hogy az útjukat tovább tudják folytatni.

Molnár Béla őrnagy, az MH AA tanfolyami csoportvezető helyetteseként elmondta, hogy a leendő őrmesterek különálló lövész katonaként már rendkívül jól tudnak tevékenykedni, de rajparancsnokként most egy teljesen más beosztást kell megtanulniuk. Kiemelte: „A képzés során nagy hangsúlyt fektetünk a gyakorlati részre, amelyet lehetőség szerint a csaptoknál próbálunk végrehajtani."

A feladat sikeressége érdekében a gyakorlást most is a hódmezővásárhelyi 62. Lövészzászlóalj kijelölt alegysége támogatta. Az altisztjelöltek látták el a különböző parancsnoki beosztásokhoz tartozó feladatköröket, de a kiképzésen segítőként az alegység tényleges parancsnoki állománya is aktívan részt vett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.