Városlista
2023. február 7, kedd - Tódor

Hírek

2023. Január 23. 12:02, hétfő | Helyi
Forrás: Bódi Ábel

Akár egy kisebb üvegházzal is csodát lehet tenni

Akár egy kisebb üvegházzal is csodát lehet tenni

Ráadásul nem kell mindjárt a bécsi Pálmaházra gondolni! Akár magunk is elkészíthetjük dísznövényeink vagy finomságokat termő növényeink téli szálláshelyét.

Minden attól függ, mennyi időnk és pénzünk van a projektre. Ha előbbiből bővelkedünk, az utóbbi már szinte lényegtelen is, ugyanis akár magunk is elkészíthetjük a kis „Schönbrunnunkat”. Lomtalanításkor ugyanis számolatlanul kerülnek az utcára a régi, nem használt és az energiatakarékosság jegyében lecserélt ablaküvegtáblák, amelyek csak újrahasznosításra várnak.

Miért csináljunk üvegházat?

Éghajlatunk – egyelőre még – olyan, hogy a négy évszak tervezésre késztet minket. Szilárd meggyőződésem, hogy a fejlett világ is azért tart ott, ahol, mert a növénytermesztésben és az állattenyésztésben kénytelen volt az ínségesebb hónapokra is gondolni, ezért magtárakat és karámokat épített. Az üvegház pedig pont ilyen lehet.

Átlagosan 5 Celsius-fokkal van melegebb egy üvegházban, mint odakint, ami az enyhe teleinket tekintve elég is lehet ahhoz, hogy tartósan fagypont felett vagy akörül tartsuk a hőmérsékletet. Persze igazán kemény tél januárban és februárban lehet. A szakemberek szerint nagyjából -25 Celsius-fokig segíthet az üvegház külön fűtés nélkül, rövid ideig. Azért nem javaslom senkinek, hogy ezzel kísérletezzen.

Fűteni márpedig energia, ez pedig pénz! De van költséghatékony megoldás. Méghozzá az, ha trágyát és némi mulcsot teszünk aljzat gyanánt, amelyet olykor felfrissítünk. Ez – mint egy „hőpaplan” – átsegíti a bentlakókat a mínuszokon. Ha van rá keretünk, akkor persze könnyen és tartósan felfűthetjük az üvegházunkat, szinte trópusi körülményeket biztosítva áttelelő növényeinknek.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 06. 13:36, hétfő | Helyi

Megtört a jég, ismét győzött idegenben a Kosársuli

Vasárnap este a Pénzügyőr vendégeként lépett pályára a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli az NB I/B Zöld csoportjának 19. fordulójában.

2023. Február 06. 13:29, hétfő | Helyi

Újabb látványos fejlesztésekkel folytatódik a Nyugati pályaudvar megújulása

A Teréz körúti homlokzaton, az észak-nyugati torony felújítása mellett, tervezetten februárban a dél-keleti tornyon is megkezdődnek a munkák.

2023. Február 06. 13:25, hétfő | Helyi

Állatvédelmi jótanácsok a zord hideg időszakra

Az elkövetkező napokban durva fagyok jönnek. Az extrém hideg az emberek mellett a szabadban tartott gazdasági állatokra és a házi kedvencekre is veszélyt jelenthet.

2023. Február 06. 13:11, hétfő | Helyi

Benczúr tanítványai - kamarakiállítás a Tornyai János Múzeumban

Benczúr Gyula (1844-1920) mesteriskolai tanítványainak alkotásaiból nyílik kamaratárlat február 10-én, pénteken 17 órai kezdettel a Tornyai János Múzeum bejárati előcsarnokában.