Városlista
2024. június 16, vasárnap - Jusztin

Hírek

2023. Január 23. 12:02, hétfő | Helyi
Forrás: Bódi Ábel

Akár egy kisebb üvegházzal is csodát lehet tenni

Akár egy kisebb üvegházzal is csodát lehet tenni

Ráadásul nem kell mindjárt a bécsi Pálmaházra gondolni! Akár magunk is elkészíthetjük dísznövényeink vagy finomságokat termő növényeink téli szálláshelyét.

Minden attól függ, mennyi időnk és pénzünk van a projektre. Ha előbbiből bővelkedünk, az utóbbi már szinte lényegtelen is, ugyanis akár magunk is elkészíthetjük a kis „Schönbrunnunkat”. Lomtalanításkor ugyanis számolatlanul kerülnek az utcára a régi, nem használt és az energiatakarékosság jegyében lecserélt ablaküvegtáblák, amelyek csak újrahasznosításra várnak.

Miért csináljunk üvegházat?

Éghajlatunk – egyelőre még – olyan, hogy a négy évszak tervezésre késztet minket. Szilárd meggyőződésem, hogy a fejlett világ is azért tart ott, ahol, mert a növénytermesztésben és az állattenyésztésben kénytelen volt az ínségesebb hónapokra is gondolni, ezért magtárakat és karámokat épített. Az üvegház pedig pont ilyen lehet.

Átlagosan 5 Celsius-fokkal van melegebb egy üvegházban, mint odakint, ami az enyhe teleinket tekintve elég is lehet ahhoz, hogy tartósan fagypont felett vagy akörül tartsuk a hőmérsékletet. Persze igazán kemény tél januárban és februárban lehet. A szakemberek szerint nagyjából -25 Celsius-fokig segíthet az üvegház külön fűtés nélkül, rövid ideig. Azért nem javaslom senkinek, hogy ezzel kísérletezzen.

Fűteni márpedig energia, ez pedig pénz! De van költséghatékony megoldás. Méghozzá az, ha trágyát és némi mulcsot teszünk aljzat gyanánt, amelyet olykor felfrissítünk. Ez – mint egy „hőpaplan” – átsegíti a bentlakókat a mínuszokon. Ha van rá keretünk, akkor persze könnyen és tartósan felfűthetjük az üvegházunkat, szinte trópusi körülményeket biztosítva áttelelő növényeinknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Június 16. 10:33, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Június 16. 10:32, vasárnap | Sport

EURO-2024 - Háromgólos spanyol győzelem a horvátok ellen

A spanyolok remek első félidei játékkal 3-0-ra legyőzték a horvátokat a 17. labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának nyitófordulójában szombaton.

2024. Június 16. 10:31, vasárnap | Sport

EURO-2024 - Győzelemmel kezdtek a címvédő olaszok

A címvédő olasz labdarúgó-válogatott 2-1-re legyőzte az albán csapatot szombaton a Németországban zajló Európa-bajnokság B csoportjának nyitófordulójában, Dortmundban.