Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2023. Március 20. 15:19, hétfő | Helyi
Forrás: Greendex Szemle

A műanyaghulladék sziklákat képez Brazília partjainál

A műanyaghulladék sziklákat képez Brazília partjainál

A brazíliai Trindade-szigetet tanulmányozó geológusok megállapították, hogy a sziget szikláiba műanyag keveredett.

Ez a felfedezés riadalmat keltett a kutatókban, hiszen a műanyagszennyezés pusztító hatása ezáltal egy újabb területen figyelhető meg.

A brazíliai Trindade vulkanikus sziget évek óta lenyűgözi a tudósokat, és híres az ott élő zöld teknősökről, melyek a szigeten rakják le tojásaikat. A sziget többnyire lakatlan és elszigetelt az emberi befolyástól, de az egyre növekvő mennyiségű műanyaghulladék mégis utat talált magának. Ez egyszerre új és ijesztő, mert a szennyezés elérte a geológiát – jegyezte meg Fernanda Avelar Santos, a Paranai Szövetségi Egyetem geológusa.

Még a legtávolabbi szigetek ökoszisztémáját is veszélyezteti a műanyaghulladék

A Tasmániai Egyetem Tengeri, az Antarktiszi Tanulmányok Intézetének és a londoni Természettudományi Múzeum kutatói a tengerparti üledék napi hőmérséklet-ingadozásait mérték a Csendes-óceán déli részén lévő Henderson-sziget és az Indiai-óceánban található, Ausztráliához tartozó, távoli területen fekvő Kókusz-szigetek hat helyszínén. A Journal of Hazardous Materials című folyóiratban közzétett tanulmányuk szerint a szigetek strandjain – ahol egyes helyek lakatlanok – négyzetméterenként akár 3 kg műanyagot is találtak.

A tengerekbe ömlő szemét és műanyag geológiai képződménnyé válik. Azonosítottuk, hogy a szennyezés főként halászhálókból származik, amelyek nagyon gyakori hulladékok a Trinidade-sziget strandjain. A hálókat a tengeri áramlatok sodorják magukkal, és felhalmozódnak a parton. Amikor a hőmérséklet emelkedik, ez a műanyag megolvad, és beágyazódik a strand természetes anyagába. A felfedezés kérdéseket vet fel az emberek földi örökségével kapcsolatban

– mondta Santos, majd hozzátette:

Olyan sokat beszélünk az antropocénről* – hát ez most az.

A legfrissebb becslések szerint naponta mintegy 8 millió darab műanyag kerül az óceánokba, továbbá az évente beáramló műanyagszemét mennyisége 2040-re várhatóan csaknem megháromszorozódik, és ez azt jelenti, hogy lassan több műanyag lesz az óceánokban, mint hal.

(Forrás: independent)

*Az antropocén kor vagy korszak a geológiai idő nem hivatalos szakasza (azonban a kifejezést széles körben használják a tudományos irodalomban, és újabban a nagyközönségnek szánt publikációkban is), amelyet a földtörténet azon legújabb időszakának leírására használnak, amikor az antropogén (emberi) tevékenységek nagy horderejű hatásokat kezdtek gyakorolni a bolygó éghajlatára és ökoszisztémáira.

(Bővebben: greendex)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.