Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2016. Április 27. 12:45, szerda | Helyi
Forrás: Elek András szervező

A feltámadás ünnepe Szabadkán

A feltámadás ünnepe Szabadkán

\"Minden szem kíváncsian szegeződött a Szegedi út és a Zombori út felé, ahonnan a magyar katonákat várták.\" - írta a Vásárhely Népe című napilap 1941. április 12-i, szabadkai tudósításában.

„A magyar honvédség, sorai közt a mi vásárhelyi fiaink is, az ünnep [Húsvét] szombatján vonultak be a Bácska fővárosába, Szabadkára.”- olvasható a cikkben. Az 1941. évi eseményeket április 28-án, csütörtökön 18:30 órai kezdéssel mutatják a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

A 75 évvel ezelőtti pillanatokat megörökítő lapszámban arról is lehet olvasni, hogy milyen „idegtépő” izgalomban élte meg Nagypéntek éjszakáját a város magyarsága. A visszavonuló szerbek lövöldöztek és aknákat robbantottak, de mire a nap felkelt, Szabadka piros-fehér zöld színekben ragyogott. Előkerültek a több mint két évtizeden keresztül rejtegetett magyar zászlók, azokat kitűzték a házakra, az emberek gomblyukaikban kokárdák díszelegtek. Egy korabeli visszaemlékezés így mutatja be a bevonulást: „A magyar lakosság összegyűlt az utcán. Sokan kis csokrokat osztogattak a honvédeknek. A tehetősebbek kivitték az élelmet, amit húsvétra készítettek. Asztalok kerültek a füves területre, az asztalra sonka, kolbász, tojás. Az asszonyok jól megpakolt kenyérszeleteket készítettek a honvédeknek. Egy-egy katona kiugrott a menetoszlopból, és felkapott egy jól megrakott kenyérszeletet. […] Ennek az idilli hangulatnak hamar vége lett, mert lövöldözés hallatszott…” A pályaudvarért folytatott harcokban esett el a 3. zászlóalj kötelékéből Imre Pál szakaszvezető, Hódmezővásárhely városának első hősi halottja.

Szabadka 1941. évi felszabadulásának történetét, valamint a vásárhelyi egység harcait Dr. Mészáros Zoltán szabadkai levéltáros, Kovács Ferenc magánkutató és Vincze Gábor történész tárja az érdeklődők elé holnap este fél 7-kor a BFMK-ban.

A Történelmi Vitézi Rend szervezésében, május 1-jén a Magyar Királyi Hunyadi János 9. Honvéd Gyalogezred III. zászlóaljának vásárhelyi visszafogadási ünnepségét idézik meg vasárnap 10 órakor a Kossuth téren.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.