Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2015. Június 30. 12:37, kedd | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

A felkészülés következő szintje

A felkészülés következő szintje

Szakasz szintű kiképzéseken vettek részt június végén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi 62. lövészzászlóalj bázisán megalakított Zászlóalj Harccsoportjának katonái.

A Zászlóalj Harccsoportba (ZHCS) beosztott lövész századok az őszi NATO CREVAL­* ellenőrzésre készülve éleslövészetet nem tartalmazó szakasz ellenőrző-felmérő foglalkozás keretében települtek ki a dóci és a sándorfalvi gyakorlótérre. A három napos szakasz összekovácsolások során a lövész katonák begyakorolták a különböző harchelyzetekre történő reagálást. A kiképzés vaklőszer használatával vált még életszerűbbé. A századok feladatrendszerébe beintegrált felderítő rajok az alájátszó ellenséges erők szerepe mellett a számukra előírt szakfeladatokat is gyakorolták.

I


A kiképzés ideje alatt a szakaszok katonái megtanulták, és készség szintjén elsajátították a váratlan eseményekre történő eljárásokat, illetve a tűz és mozgás összhangjának kihasználását, ami a szakasz gyorsabb és hatékonyabb feladat ellátását eredményezi.

A 62. Lövészzászlóalj 1. százada alapvetően egy előretolt műveleti bázist hozott létre, amely közel biztosításának megoldása után a szakaszok önállóan hajtották végre a számukra meghatározott feladatokat. A járőrbázis elfoglalása mellett a két kijelölt járőrútvonalon volt, amikor egy lezuhant szövetséges helikopter pilótáit kellett kimenekíteni az ellenséges területről, de volt olyan is, hogy egy lesállást kellett felszámolni.


A feladatok sikeressége a szakaszparancsnokokon és a rajparancsnokokon múlt, mert teljes mértékben önállóságra voltak utalva, a tervezés fázisától kezdve a visszaérkezésig minden eseményre önállóan kellett reagálniuk, mondta Battonyai László százados, aki hozzátette: „Elégedett vagyok azzal, ahogyan a katonáim végrehajtották a feladatokat. Vannak olyan dolgok, amelyek még gyakorlást igényelnek, de nagyon sok feladatot már nagyon gördülékenyen meg tudtak oldani.”

A szakasz ellenőrző-felmérő foglalkozások a következő hónapban éles lövészetekkel folytatódnak majd.

*CREVAL (Combat Readiness Evalution of Land Headquarters and Units) kifejezés a NATO Szövetséges Európai Főparancsnokságának alárendeltségébe tartozó, szövetségi műveletekre felajánlott és kijelölt zászlóalj szintű, szárazföldi alegységek alkalmazási készenlétének felmérési és értékelési rendszerét jelenti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.